Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

5 tips voor een betere werking van de septische put

In een septische put zorgen bacteriën voor een eerste zuivering van je afvalwater voor het in de riolering belandt. Verschillende factoren kunnen dit afbraakproces verhinderen en je afvoerbuis verstoppen. Met onze tips kan je de werking van de septische put te verbeteren.

 

Tip 1: Onderhoud regelmatig je septische put

Je controleert best de werking van je septische put tijdens een jaarlijks onderhoud. Dit is een inspectie van de septische put (van de stabiliteit van de tank, dikte van de afvalkorst, kleur van het water, instroom van regenwater, …). Met een regelmatig onderhoud voorkom je dat je de septische put vaak moet ledigen.

Op basis van de controle wordt beslist welke maatregelen genomen moeten worden om de werking van de septische put te verbeteren. Zo kan je bv. extra bacteriën toevoegen om de zuivering te stimuleren. Je vindt deze ook wel onder de naam “biologische activatoren” of “additieven”.

 

Tip 2: Laat je septische put ledigen

Het is belangrijk om ook af en toe je septische put te legen. Na jarenlang gebruik hoopt slib zich namelijk op in de tank en zullen de bacteriën niet meer alles kunnen afbreken waardoor de septische put verstopt. Ook bij een goed onderhoud en correct gebruik zal de put dus op regelmatige basis geleegd moeten worden. De frequentie van de ruiming hangt af van verschillende factoren, zoals het volume van de afvoerput, het aantal mensen dat op de put aangesloten is, het onderhoud, een juist gebruik, …

De prijs voor een ruiming bedraagt gemiddeld € 250 (incl. 21% btw) voor septische putten met een volume tot 3 m³ (van toepassing voor de meeste gezinnen) en die op max. 20 m van de straat liggen.

 

Laat de werken over aan professionals

Wil je zeker zijn van een correcte inspectie en/of lediging, schakel dan een professionele ruimdienst in. Een gespecialiseerd bedrijf zorgt voor een snelle, correcte en propere uitvoering. Ze voorkomen gemors en verzekeren je van zo min mogelijk geuroverlast. Ontvang vrijblijvend offertes van erkende vakmannen via onze snelle offertedienst.

 

 

Tip 3: Vermijd moeilijk afbreekbare producten in de afvoerput

Je kan het best zoveel mogelijk vermijden dat er haren of etensresten via de gootsteen in je afvoer belanden. Die kunnen als propjes de waterafvoer blokkeren en zijn nefast voor de werking van de septische put. Ook verf, vetten of oliën hou je beter uit de septische put, want de bacteriën kunnen die niet afbreken.

Daarnaast kunnen hygiënische producten beter niet in het toilet terechtkomen (bv. maandverbanden, vochtige doekjes, tampons en zakdoeken …). Ze vormen propjes die je afvoer kunnen verstoppen. Bovendien kunnen de bacteriën in de septische put ze moeilijk verwerken. Gebruik daarom ook niet te veel of te dik toiletpapier.

 

werking septische put verbeteren

 

Tip 4: Loos geen agressieve producten in je afvoer

Giet ook geen chemische schoonmaakmiddelen, bleekwater, chloor of anti-bacteriële producten (bv. antibiotica) in de afvoer. Anders kunnen de bacteriën in de septische put afsterven of de chemicaliën niet afbreken. Daarom raden we aan om met milieuvriendelijke, afbreekbare reinigingsproducten te werken.

 

Tip 5: Voorzie voldoende volume voor de septische put

Het volume van de septische put moet in verhouding zijn met het aantal personen die er gebruik van maken (het inwonersequivalent of IE). Anders riskeer je dat je meer afvalwater naar de septische put afvoert dan het eigenlijk kan opvangen en verwerken. Hoe groot je septische put dan wel moet zijn, lees je in dit artikel.

 

Laat je septische put aanpassen aan jouw noden

Is je septische put niet groot genoeg? Dan is het aangeraden die te vervangen door een nieuwe put die wel aan je behoeften voldoet. Een vakman geeft je advies over welke septische put nodig is voor jouw situatie en verzekert je van een correcte, veilige ruiming en vervanging van je huidige septische put. Ontvang gratis en eenvoudig offertes via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor rioleringswerken ontvangen?

Wil je een septische put laten plaatsen / ruimen, rioleringsbuizen laten plaatsen, ...? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 ruimers / grondwerkers actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde ruimers & grondwerkers