Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Leiding ontstoppen

Heb je te maken met een verstopte leiding in je woning? Dan zijn er verschillende manieren waarop je je leiding kan ontstoppen. Hoe kan je te werk gaan? Hoe komt het dat je leiding verstopt raakt? Wat kost je leiding ontstoppen? Kan je dit zelf doen of schakel je beter een ontstoppingsdienst in?  Je leest het hier.

Ga snel naar:
Hoe leiding ontstoppen?
Prijs leiding ontstoppen
Hoe verstopte leiding voorkomen? 
Zelf ontstoppen of ontstoppingsdienst inschakelen?
Vergelijk vrijblijvend meerder offertes

 

 

Wat zijn de oorzaken van een verstopte leiding?

Er zijn heel wat mogelijke oorzaken voor een verstopte leiding. We maken een onderscheid tussen de oorzaken van kleine verstoppingen en meer ernstige verstoppingen:

 • Kleine verstopping: kleine verstoppingen worden vaak veroorzaakt door afvalresten, kleine objecten, haren, kalk of zeepresten in je leidingen. Deze verstoppingen kan je vaak zelf verhelpen, zeker wanneer deze zich aan het begin van je leidingen bevinden.
 • Ernstige verstopping: is je leiding op meerdere plekken verstopt of zit de verstopping diep in je leidingen? Dan is het vaak beter om deze te laten ontstoppen door een expert. Ernstige verstoppingen worden vaak veroorzaakt door kalkafzetting, roest en opgehoopt vuil.

Je leiding laten ontstoppen? Schakel dan een professional in. Zeker als het gaat om een ernstige verstopping is het een goed idee om een beroep te doen op een expert. Vind een specialist in de buurt.

leiding ontstoppen

 

Hoe leiding ontstoppen?

Als je leiding verstopt is, zijn er verschillende manieren die je kan gebruiken om deze zelf te ontstoppen. We zetten enkele mogelijke methodes op een rij:

 

1. Sifon schoonmaken

Een eerste mogelijke manier om een verstopping te verhelpen, is de sifon onder de gootsteen schoonmaken. Daar kan vuil zich namelijk snel ophopen. Zet eerst een emmer of bak onder de sifon om het water op te vangen, schroef de sifon dan los en maak deze schoon. Daarna maak je de sifon weer vast.

 

2. Leiding ontstoppen met ontstopper

Je kan je leiding ook proberen te ontstoppen met een ontstopper. Door het rubber eerst onder warm water te houden, wordt het flexibeler. Zet de ontstopper dan over de afvoer en maak een pompende beweging. Zo creëer je een vacuüm, waardoor vuil loskomt en je het vuil naar boven trekt.

 

3. Leiding ontstoppen met soda

Je kan je leidingen ook ontstoppen met soda. Om bijvoorbeeld vetresten in je leiding weg te werken, meng je soda met heet water en giet je dit in je afvoer. Een waterleiding die verstopt is door kalk, kan je dan weer ontstoppen door soda met azijn te mengen en dit in de afvoer te gieten. Laat het mengsel een nachtje inwerken en giet dan nog eens heet water in je afvoer om alles weg te spoelen.

 

4. Leiding ontstoppen met afwasmiddel

Om zeepresten of vetresten in je leiding te verwijderen, kan je ook kokend water met afwasmiddel gebruiken. Neem daarvoor een grote emmer met kokend water en voeg er wat afwasmiddel aan toe. Giet dit in je afvoer en laat het ongeveer een halve dag inwerken. Indien nodig kan je dit gerust nog een aantal keren herhalen.

 

5. Leiding ontstoppen met hogedrukreiniger

Bij iets hardere verstoppingen kan je je leiding ook ontstoppen met een hogedrukreiniger. Daarbij plaats je je hogedrukreiniger zo ver mogelijk in de leiding wanneer je deze gebruikt. Als je niet vertrouwd bent met hogedrukreinigers, kan je best een expert inschakelen die beschikt over het juiste materiaal en je leiding correct kan ontstoppen.

 

6. Leiding ontstoppen met trekveer

Tot slot kan je ook een trekveer gebruiken om je verstopte leidingen te verhelpen. Dat is een metalen spiraal van een paar meter lang die je makkelijk door je leidingen kan duwen. Je duwt daarbij het uiteinde van de veer in de verstopte leiding tot aan de verstopping. Wanneer je die voelt, moet je de veer eerst draaien en dan duwen en trekken om de verstopping los te maken. Trek nadien de veer voorzichtig uit de leiding.

 

TIP: kies het juiste materiaal om je leiding te ontstoppen!

Ben je op zoek naar een ontstopper, soda, een trekveer of een ontstoppingsmiddel? Neem dan zeker eens een kijkje in onze webshop. Je vindt er een breed aanbod aan middelen en materialen om je leiding zelf te ontstoppen of om verstoppingen in de toekomst te vermijden. Bekijk het aanbod in de webshop.

 

Prijs leiding ontstoppen

De prijs om je leiding te ontstoppen hangt af van een aantal factoren zoals de ernst van de verstopping, de locatie en of je zelf het probleem aanpakt of een ontstoppingsdienst inschakelt. We gaan even dieper in op beide opties:

 

1. Prijs zelf leiding ontstoppen

Als het om een kleine verstopping gaat, kan je gerust zelf je leiding proberen te ontstoppen. Daarvoor heb je natuurlijk wel het juiste materiaal nodig. De kosten hangen dan ook af van de gekozen methode. In de tabel hieronder geven we enkele richtprijzen:

MateriaalGemiddelde prijs (excl. btw)
OntstopperVanaf € 10
SodaVanaf € 4 per kg
TrekveerVanaf € 7
OntstoppingsmiddelVanaf € 10 per liter

Op zoek naar kwalitatief materiaal? Neem zeker eens een kijkje in onze webshop waar je allerlei materialen en middelen vindt om je leiding te ontstoppen. Ontdek het aanbod.

 

2. Prijs leiding laten ontstoppen

Heb je te maken met een grotere verstopping? Of lukt het je niet om zelf je leiding te ontstoppen? Dan doe je best een beroep op een ontstoppingsdienst. Deze kan de verstopping opsporen en op een deskundige manier verhelpen. Voor een normale ontstopping betaal je een prijs van ongeveer € 140 à 165 per uur (excl. btw).

BELANGRIJK: de exacte prijs voor de ontstopping van leidingen kan ook verschillen per ontstoppingsdienst. Daarom doe je er goed aan om meerdere offertes te vergelijken. Zo kan je een doordachte keuze maken. Vergelijk prijsvoorstellen voor leiding ontstoppen.

 

ontstoppen leiding

 

Hoe verstopte leiding voorkomen?

Om te vermijden dat je in de toekomst opnieuw je leiding(en) moet ontstoppen, zijn er een aantal dingen waarop je kan letten. Hieronder sommen we enkele tips op om een verstopte leiding te voorkomen:

 1. Gebruik een zeefje

  Om te voorkomen dat vuil en afval in je leidingen terechtkomen, kan je een zeefje in je afvoerput plaatsen. Dat houdt de grootste stukken vuil tegen. Belangrijk is wel om dit zeefje regelmatig te onderhouden en schoon te maken, zodat het efficiënt kan blijven werken.

 2. Vermijd dat etensresten in je leiding terechtkomen

  Een ander belangrijk aandachtspunt om verstopte leidingen in de keuken te vermijden, is om etensresten uit je leiding te houden. Voor je bijvoorbeeld borden afspoelt onder je kraan, kan je best eerst met een stukje keukenpapier de etensresten weghalen.

 3. Haal haren regelmatig uit je leidingen

  Haren die samenklitten in je leidingen zijn een vaak voorkomende oorzaak van verstoppingen. Om dit te voorkomen, kan je best regelmatig of elke keer na het douchen de haren uit het doucheputje halen. Zo vermijd je dat deze in je leidingen terechtkomen en ook ander vuil kunnen ophouden.

 4. Gooi enkel wc-papier in het toilet

  Om verstoppingen in je toilet te vermijden, gooi je best enkel wc-papier in het toilet. Vochtige doekjes, maandverbanden, geurblokjes, watten… gooi je dus best niet in het toilet, maar in de vuilbak. Deze kunnen namelijk ook verstoppingen in je leidingen veroorzaken.

 

Zelf leiding ontstoppen of ontstoppingsdienst inschakelen?

Als je dus vermoedt dat je leiding verstopt is door haren, afvalresten of zeep kan je verschillende middelen en materialen gebruiken om dit zelf op te lossen. Als je zelf je leiding niet kan ontstoppen of wanneer het om een ernstige ontstopping gaat, schakel je beter een ontstoppingsdienst in. Zo geniet je van deze voordelen:

 • Snelle service: veel ontstoppingsdiensten zijn 24/7 beschikbaar en kunnen snel ter plaatste zijn. Verstoppingen zijn dan ook vaak problemen die je best zo snel mogelijk verhelpt.
 • Advies op maat: een vakman kan je verstopping opsporen en je leiding inspecteren om de beste oplossing te vinden. Bovendien kan deze je ook advies geven om verstoppingen in de toekomst te vermijden.
 • Efficiënte ontstopping: een vakman kan een verstopping in je leidingen deskundig verhelpen. Zeker wanneer het om een ernstige verstopping gaat, doe je er goed aan een vakman in te schakelen die de nodige expertise en kennis heeft.
 • Verlaagd btw-tarief: als je woning ouder is dan 10 jaar en je je leiding door een vakman laat ontstoppen, geniet je van een verlaagd btw-tarief van 6% op de materiaal- en arbeidskosten.

 

Vergelijk vrijblijvend experts in de buurt

Om zoek naar een geschikte vakman om je leiding te ontstoppen? Via onze offerteservice brengen we je in contact met 2 à 3 ontstoppingsdiensten in de buurt. Zo kan je gericht prijzen, adviezen, gebruikte methoden…. vergelijken en een doordachte keuze maken. Vul daarom zeker onderstaand offerteformulier in en ontvang vrijblijvend offertes:

 

Offertes voor rioleringswerken ontvangen?

Wil je een septische put laten plaatsen / ruimen, rioleringsbuizen laten plaatsen, ...? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 ruimers / grondwerkers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde ruimers & grondwerkers