Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Septische put kunststof: info & prijzen

Kunststof septische putten zijn zowel geschikt voor zwart water (toiletwater) als grijs water (ander huishoudelijk afvalwater) en zijn relatief eenvoudig te plaatsen. Lees hier alles over de eigenschappen van een septische put in PVC en ontdek uit welke types je kunt kiezen.  

Ga naar: voordelenvormenkunststof vs. betoninhoud & prijsplaatsingonderhoud

 

septische put kunststof Voordelen septische put kunststof

 • Licht van gewicht waardoor eenvoudig te plaatsen
 • Volledig vloeistofdicht
 • Niet onderhevig aan corrosie
 • Makkelijk te reinigen (gladde, niet-poreuze wanden)
 • Geschikt voor zowel zwart water als grijs water

 

 

 

Geschikt voor grijs water

Een van de voordelen van een PVC septische put is dat je er niet alleen zwart water, maar ook grijs water in kunt lozen. Een betonnen put is hiervoor niet geschikt. Dat komt omdat bepaalde stoffen in het water (afkomstig van detergenten) een chemische reactie aangaan met het beton. De stoffen die hierbij vrijkomen beïnvloeden de noodzakelijke bacteriegroei in de put negatief. In een kunststof septische put komen deze reacties niet voor. Houd er wel rekening mee dat je bij gemengd gebruik (zwart én grijs water) een septische put moet hebben die 2x zo groot is als een conventionele zwartwater put.

 

Verschillende vormen

Kunststof septische putten zijn in drie verschillende vormen leverbaar: rond, ovaal en rechthoekig. Welke vorm je het beste kiest hangt af van de locatie en de beschikbare ruimte.

 • Rond: Ronde septische tanks zijn erg sterk en kunnen hierdoor grote hoeveelheden water bevatten (tot wel 6000 liter).
 • Ovaal: Ovale PVC putten hebben een lagere inbouwdiepte dan ronde of vierkante tanks met een vergelijkbaar volume.  
 • Rechthoekig: Rechthoekige kunststof tanks hebben een beperkte breedte waardoor ze zelfs door een (voor)deur passen. Ze hebben een maximum inhoud van 3000 liter.

 

Een septische put laten plaatsen?
✓ Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij installateurs uit jouw regio.

 

septische put kunststof

 

Kunststof septische put of betonnen septische put?

Welk type septische put je het beste kiest, hangt met name af van de locatie van de put en het type afvalwater dat je gaat lozen. Een betonnen put is vooral geschikt voor zwart water (water uit het toilet). Hij weegt al gauw duizenden kilo’s en moet met een zware kraan op zijn plaats getild worden. Is er geen ruimte voor een hijskraan of wil je grijs water (douche, bad, wasmachine) in de tank lozen, kies dan voor een septische put van kunststof. Een septische put van PVC is vele malen lichter dan beton en hierdoor makkelijker te plaatsen.  

 

Welke inhoud heb ik nodig?

Ga je de put alleen gebruiken voor het lozen van zwart water, dan heb je voor een huishouden van 4 personen minimaal een put van 1500 liter nodig. Als je zowel zwart water als grijs water wil lozen, dan moet je het dubbele rekenen. Dus minimaal 3000 liter voor een huishouden tot 4 personen.

 

Prijs kunststof septische put

Het plaatsen van een kunststof tank kost minder dan het plaatsen van een betonnen put omdat er geen zwaar materieel voor nodig is. Daar staat echter wel een hogere prijs van de tank tegenover (een septische put in PVC is duurder dan een betonnen septische put). Onderstaande prijzen zijn exclusief plaatsingskosten. Je laat de septische put wel best plaatsen door een professional die over de nodige kennis en ervaring beschikt.
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan bij vakmannen in de buurt

 

Inhoud septische putPrijs (excl.
plaatsing)
1500 liter €500
2000 liter€750
3000 liter€1200

 

Geen PVC maar polyethyleen

In dit artikel spreken we af en toe van een PVC septische tank, maar feitelijk is dat onjuist. Tegenwoordig gebruikt men voor de productie van septic tanks polyethyleen in plaats van PVC. Meestal is dat HDPE (High Density Poly Ethyleen). Polyethyleen is een stuk flexibeler dan PVC en scheurt tevens minder snel.  

septische put pvc

 

Wat is de beste locatie voor een septische put?

Het best plaatst je de put zo dicht mogelijk bij de woning en het liefst ook op een plaats waar voertuigen dicht in de buurt kunnen komen. De tank is dan makkelijker te installeren en later ook eenvoudiger te ledigen.

 

Plaatsen van een septische put kunststof

Het plaatsen van een septische put in PVC gaat doorgaans als volgt:

 1. Uitgraven. Met een (kleine) graafmachine graaft men een gat dat voldoende diep en breed is voor de tank.
 2. Stabilisé aanbrengen. Men bedekt de bodem met een voldoende dikke laag gestabiliseerd zand (minstens 10 cm dik). Is het grondwaterpeil erg hoog, dan zal men voor een ander fundament kiezen.
 3. Plaatsen van de tank. De plastic tank wordt perfect horizontaal op de stabilisé geplaatst.
 4. Aansluiten aan- en afvoerleidingen. Na het plaatsen van de tank kunnen de aan- en afvoerleidingen en de buis voor de ontluchting aangesloten worden.
 5. Gedeeltelijk vullen en opvullen. Om te voorkomen dat de kunststof put gaat drijven, en om tegendruk te genereren voor het zand, vult men de put gedeeltelijk met water en brengt men tegelijk een laag gestabiliseerd zand rondom de put aan.
 6. Volledig afdekken. Nadat de tank rondom is opgevuld met gestabiliseerd zand, wordt de put volledig afgedekt met aarde. Daarna zullen enkel nog de putdeksels zichtbaar zijn.

 

Aandachtspunten bij plaatsing van een kunststof septische put

Het plaatsen van een PVC septische put mag weliswaar wat makkelijker gaan dan het plaatsen van een betonnen put, toch zijn er een aantal aandachtspunten waarmee de installateur rekening moet houden:  

 1. Opdrijven van de put. Bij een hoge grondwaterstand zal een kunststof septische put door de opwaartse druk al snel omhoog gedrukt worden. Bij zeer hoge waterstanden is het soms nodig om eerst een betonplaat te storten.
 2. Belasting. Zonder versterking mag de grond boven de PVC put niet belast worden door voertuigen. Onder hoge druk kan de kunststof tank schade oplopen.
 3. Voldoende afschot. Het is belangrijk dat de aan- en afvoerleidingen op voldoende afschot liggen (tussen 2% en 4%).

 

Onderhoud van een septische put in PVC

Een septische put moet je eens in de zoveel tijd laten ledigen. In verband met eventuele schadelijke bacteriën in de tank laat je dit het best doen door een professioneel reinigingsbedrijf. Hoe vaak je de tank moet laten ledigen hangt af van de tankinhoud en de wijze waarop je de tank gebruikt. Meestal kun je volstaan met een lediging om de twee à drie jaar.

 

Wil je een kunststof septische put laten plaatsen of je huidige tank ledigen? Via de online offerteservice kan je offertes op maat ontvangen van verschillende erkende specialisten in de buurt. Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onderstaand offerteformulier.

 

Offertes voor rioleringswerken ontvangen?

Wil je een septische put laten plaatsen / ruimen, rioleringsbuizen laten plaatsen, ...? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 ruimers / grondwerkers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde ruimers & grondwerkers