Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Septische put onderhoud

Om een optimale werking en lange levensduur van je septische put te garanderen is een regelmatig onderhoud noodzakelijk. Op die manier kunnen bacteriën optimaal hun werk blijven doen en vermijd je een verstopping. Wat zo’n onderhoud precies inhoudt, tips voor een goede werking van de septische put en alle informatie over het ledigen ervan ontdek je hier.

 

voorbeeld plaatsing septische tank Wat houdt het onderhoud in?

In een septische put worden de vaste en bezinkbare onzuiverheden uit het afvalwater gehaald alvorens het in de riolering terecht komt. Het is aangeraden om de werking van een septische put jaarlijks te controleren en een kleine inspectie uit te voeren.

Wat houdt dat precies in? Het verwijderen van boomwortels bijvoorbeeld. Verder bekijkt men ook best de stabiliteit van de septische tank. Nabijgelegen gebouwen en opslagterreinen kunnen de put namelijk beschadigen. Daarnaast maken ze het de ruimfirma moeilijk om dicht bij de put te komen wanneer deze geledigd moet worden. Ook de overmatige instroom van regenwater is belangrijk. Dat heeft een slechte invloed op het verwerkingsrendement van de put.

Verder moet de dikte van de bovendrijvende korst beperkt blijven tot 10cm à 15cm. Een goede indicator voor een goede werking van de septische put is het afvalwater zelf. Na de verwerking in het eerste compartiment dient het afvalwater geurloos en kleurloos of lichtbruin te zijn. Ondervind je geurhinder van de septische put of heeft het water niet de juiste kleur, dan is de kans groot dat het aantal bacteriën aangevuld moet worden.

Wil je zeker zijn van een correcte inspectie van je septische put? Laat het onderhoud dan uitvoeren door het ruimingsbedrijf dat ook je septische put ledigt. ✓ Vrijblijvend prijzen aanvragen kan via de offertepagina.

 

Tips voor een optimale werking van de septische put

Verschillende aspecten kunnen de werking van de bacteriën en bijgevolg ook de werking van de septische put verstoren. Regelmatig onderhoud van je septische put is aangeraden, maar het is zeker ook belangrijk om de septische put op een juiste manier te gebruiken. Er zijn verschillende manieren om de werking van je septische put te verbeteren, zoals je kan lezen in dit artikel. Hier vind je alvast enkele tips:

  • Vermijd het lozen van vetten, oliën, zepen, azijn, verf, … in de afvoeren.
  • Spoel geen moeilijk afbreekbare producten door zoals waslapjes, vochtige doekjes, maandverband, …
  • Wanneer ook huishoudelijk afvalwater (grijs water) op de septische put is aangesloten, zorg je er best voor dat er niet teveel haren, etensresten, … in de afvoer terechtkomen.
  • Zorg ervoor dat de inhoud van de septische put in verhouding is met de grootte van het gezin.

 

Producten voor de septische put

Om de goede werking van je septische put te garanderen is het belangrijk om te weten welke producten je beter wel en niet gebruikt. We geven een overzicht:

1. NEE – Anorganische verbindingen

Het zijn meestal sterke zuren of basen. Ze worden vaak gebruikt wegens hun vermogen een verstopte riolering te ontstoppen. Ze zitten vaak in commerciële ontstoppingsmiddelen. Deze producten kunnen echter een negatieve invloed hebben op de biologische afbraakprocessen in een septische put en structurele schade aan leidingen en tanks veroorzaken.

2. NEE – Organische oplosmiddelen

Organische oplosmiddelen, vaak gechloreerde koolwaterstoffen (bv. methyleenchloride, trichloorethyleen), worden gebruikt als vuilafscheiders en omwille van hun vermogen oliën en vetten af te breken. Ze hebben echter een groot vervuilingsrisico voor grondwater en de waterzuivering zelf. Deze producten kunnen ook de micro-organismen in de septische tank vernietigen.

3. JA – Oxygen

Er bestaan heel wat chemische en biologische producten die de chemische reacties in de put verbeteren. Een voorbeeld is het product “Oxygen” dat vieze geurtjes verwijdert en ervoor zorgt dat de put minder snel geleegd moet worden. Oxygen maakt gebruik van enzymes. Dat zijn verbindingen die de chemische stoffen uit het afvalwater doorknippen.

Nadeel is dat de werking vaak enkel in labo-omstandigheden aangetoond werd en dat de enzymes enkel bepaalde veelvoorkomende verbindingen afbreekt. Het is daarom niet duidelijk of het product effectief is.

4. JA – IJzersulfaat

Vroeger was het toevoegen van ijzersulfaat (combinatie van FeSO4 en (Fe2(SO4)3) een beproefde methode om de septische put schoon te maken. Deze stof slaagt er namelijk in fosforverbindingen af te breken. Er ontstaat dan een waterige fase die afgevoerd kan worden en een dikkere laag fosforverbindingen die naar de bodem zakt. Op die manier maakt ijzersulfaat de septische put deels vrij.

Ook heel wat kleinschalige waterzuiveringsinstallaties voegen ijzersulfaat toe aan het rioleringswater om het te ontdoen van sulfaatverbindingen. Pas wel op met ijzersulfaat want het maakt vuile vlekken.

werking septische put

 

Septische put ledigen

In tegenstelling tot een beerput moet een lediging van een septische put minder vaak gebeuren. Dat komt door de bacteriële werking. Door het gebruik van foute producten, haren en etensresten die in de septische put terechtkomen, door het verstrijken van de tijd, … zullen de bacteriën in de septische put echter niet meer alles kunnen afbreken waardoor de septische put verstopt raakt.

Ondanks een correct gebruik en goed onderhoud van je septische put, zal deze dus om de x-aantal jaar geledigd moeten worden. De ruimfrequentie hangt, naast van het onderhoud en een correct gebruik, ook af van de grootte van de put en het aantal mensen dat op de put aangesloten is:

Inhoud septische put (m³)1 IE2 IE4 IE6 IE8 IE
3500 m³11521<1
4000 m³126321
5000 m³168321
6000 m³199432
Naar “Estimated Septic Tank Pumping Frequency,” Karen Mancl, 1984. Journal of Environmental Engineering. Volume 110.

 

Wat betekent “inwonersequivalent” (IE)?

Een inwonersequivalent (IE) drukt zowel een hoeveelheid water als een bepaalde vuilvracht uit. Het is de gemiddelde hoeveelheid afvalwater dat 1 persoon per dag produceert. Dat is ongeveer 150 liter. 1 IE komt dus overeen met 150 liter afvalwater en een vuilvracht van:

  • 90 g ZS/dag (Zwevend Stof)
  • 135 g CZV/dag  (Chemisch Zuurstof Verbruik)
  • 60 g BZV/dag  (Biologisch Zuurstof Verbruik)
  • 10 g N/dag (Stikstof)
  • 2 g P/dag  (Fosfor)

Een gezin met twee kinderen produceert bijv. gemiddeld 600 liter afvalwater of 4 IE per dag.

 

Prijs ledigen septische put

Afhankelijk van de grootte en de bereikbaarheid van de septische put kan je je voor een lediging verwachten aan een prijs tussen de €100 en €300. Bij dringende interventies zal de prijs natuurlijk oplopen.

Vraag op voorhand zeker een schriftelijke bevestiging van de ruiming en totaalprijs. Zo vermijd je onaangename verrassingen. Vergelijk ook meerdere aanbieders, zo kies je voor het beste voorstel op maat van jouw situatie en verwachtingen.

Benieuwd naar een prijs op maat voor het laten ledigen van je septische put? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan via onderstaand offerteformulier.

 

Offertes voor rioleringswerken ontvangen?

Wil je een septische put laten plaatsen / ruimen, rioleringsbuizen laten plaatsen, ...? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 ruimers / grondwerkers actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde ruimers & grondwerkers