Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Sterfput: kosten, wetgeving, ...

Een sterfput staat ook bekend als een bezinkput. Het gaat om een onderdeel van een septische put om regen- en afvalwater op te vangen. Hoewel de term je wellicht minder bekend in de oren klinkt, speelt deze put een belangrijke rol in de afvoer. Maar komt een sterfput nog vaak voor en moet jij zo’n put laten plaatsen? Ontdek er alles over in dit artikel.

Ga snel naar:
Septische put vs. sterfput
Gemiddelde kosten sterfput
Wat te doen met een sterfput?
Wetgeving voor waterafvoer
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Wat is een sterfput?

Een sterfput is een kleine of middelgrote opvangbak die je gebruikt om vuil en vetten uit het afvalwater te scheiden. In het oppervlak van de bezinkput zitten gaten, waardoor het water in de grond sijpelt.

Wanneer is een sterfput nu interessant? In sommige regio’s of in bepaalde situaties zijn woningen (nog) niet aangesloten op de riolering. In dat geval kan je een sterfput koppelen aan een septische put. Het gezuiverde water komt in een geperforeerde tank terecht: de sterfput. Het residu blijft achter in de put en het gefilterde grondwater sijpelt langzaam weg. Maar slechts een beperkt aantal woningen werkt nog met enkel een sterfput.

Wil je meer informatie over een sterfput of septische put? Kan of mag jij nog een sterfput plaatsen of behouden? Kan een bezinkput interessant zijn als je nog niet bent aangesloten op de riolering? Vraag advies aan specialisten voor de beste oplossing via onze offertedienst.

sterfput

 

Septische put vs. sterfput

Sterfputten en septische putten worden beiden vaak gezien als een put waar afvalwater in terechtkomt. Maar er zijn wel degelijk verschillen tussen beide soorten putten. We bekijken de toepassingen en welke afvoer je verplicht moet gebruiken.

 

1. Hoe werkt een sterfput?

Je afvalwater wegwerken is gebonden aan regelgeving. Een sterfput of bezinkput verwerkt jouw verbruikt water wanneer je je permanent of tijdelijk niet kan aansluiten op de riolering. Enkel in een paar regio’s kan je voor een installatie met zo’n put kiezen.

De ‘collectief te optimaliseren buitengebied’ en ‘individueel gebied’ zijn zones waar je geen aansluiting hebt op een afvalwaterzuiveringsinstallatie. De zonering- en uitvoeringsplannen kan je online raadplegen. Zo weet je wanneer een sterfput een praktische oplossing is.

 

Hoe werkt een septische put?

Een septische put is een groot reservoir gemaakt van kunststof of beton. In de put komt zowel ‘grijs’ water, huishoudelijk afvalwater als ‘zwart water’ van het toilet terecht. Een septische put heeft dus altijd 2 compartimenten. In de meeste regio’s ben je verplicht om zo’n put te installeren. Enkel in een collectief geoptimaliseerd buitengebied ben je niet verplicht, tenzij de gemeente of rioolbeheerder anders zegt.

Deze putten zijn groter dan sterfputten en sluit je aan op het rioleringsnetwerk. Maar ook als je tijdelijk nog geen aansluiting hebt, kan je maar beter een septische put aanleggen. Heb je nog een sterfput in de grond zitten? Dan kan je de beide putten tegelijk gebruiken door ze met elkaar te verbinden.

 

Welke put moet je installeren?

De algemene regel vertelt ons dat een septische put meestal verplicht is om aan te leggen. Maar je hebt een aantal uitzonderingen waar een sterfput nog steeds van nut kan zijn. Zeker in combinatie met een grotere septische put.

Is een sterfput verplicht? Het hangt er allemaal van af waar je precies woont. Laat je dus zeker goed informeren als je zo’n put plaatst of wil laten onderhouden of vervangen. Ontvang hier gericht advies van een expert in je buurt.

 

Gemiddelde kosten van een sterfput

Het is verplicht om je regen- en afvalwater op te vangen, maar wat gaat je dat kosten? Woon je in een regio waar je enkel een septische put moet aanschaffen of ook een sterfput? En hoeveel ben je kwijt om zo’n put te ledigen of reinigen? Veel hangt ook af van het volume en gekozen materiaal van de putten. Hieronder vind je enkele richtprijzen:

WerkzaamhedenGemiddelde prijs (excl. btw)
Sterfput installeren€ 250 à 1.000
Sterfput ledigen€ 100 à 300
Septische put installeren€ 500 à 1.500
Septische put ledigen€ 100 à 300

Op zoek naar concrete prijzen? Om zeker te zijn van de juiste keuze en de correcte prijzen neem je best contact op met enkele erkende bedrijven. Start je gratis aanvraag hier.

 

sterfput of bezinkput

 

Wat te doen met een sterfput?

Bij oudere gebouwen kan je nog een sterfput aantreffen. Wegens gevaar voor het milieu worden de sterfputten vaak gedempt als ze niet op een correcte manier zijn aangesloten. Gekoppeld aan een septische put kan je een bezinkput wel laten functioneren. Wat moet je nog meer weten?

 

 • Capaciteit: een sterfput is vaak een kunststof bak of betonnen put met een lagere capaciteit dan een septische put of regenput. Meestal vind je zulke putten met een volume van 1.000 liter. Uiteraard kan je ook kiezen voor iets grotere of kleinere soorten.
 • Plaatsing: de kans dat je bij een nieuwbouw enkel nog een bezinkput plaatst, is klein. Een sterfput in pvc kan je het best plaatsen in het verlengde van een septische put. De septische put zorgt voor de opvang van het afvalslib en het afvalwater loopt over in de sterfput. De bezinkput zorgt er op zijn beurt voor dat het afvalwater geleidelijk in de bodem sijpelt.
 • Onderhoud: je moet alle putten tijdig ledigen en reinigen. Septische putten kunnen dichtslibben door de grote hoeveelheid wc-papier en etensresten die achterblijven. Ook bezinkputten raken overvol, want afvalwater wordt trager afgebroken. Je doet het best een beroep op een ruim- en ontstoppingsdienst. Laat ook zelf zo weinig mogelijk onbreekbaar afval wegstromen.
 • Sterfput verwijderen: een sterfput laat het water langzaam in de grond verdwijnen. Na een lange periode kan de grond onder de bezinkput dichtslibben. De grond is verzadigd door vuil en zeepresten, waardoor de put niet meer kan functioneren. In deze situatie kan je de put beter laten weghalen of dempen.

 

Wetgeving rond waterafvoer

Wanneer is een sterfput verplicht? En in welke situaties is de aanleg van zo’n opvangbak niet nodig? Dat hangt sterk af van waar je woont. Waar moet je met jouw regen- en afvalwater heen? We bekijken enkele belangrijke wetten en regels:

 • Aansluiten op riolering: je bent als huiseigenaar zelf verplicht om je woning aan te sluiten op het rioolnetwerk als dat er ligt. Je moet op eigen kosten het huishoudelijk waterafval zuiveren. Voor elke watersoort zijn er tal van wettelijke regels en praktische aandachtspunten.
 • Afvalwater zuiveren: ook als er geen riolering is, moet je jouw water zuiveren voor je het loost. Dat kan door de plaatsing van een septische put en ook samen met een bezinkput. Kijk ook goed na of de putten voorzien zijn van een CE-markering.
 • Keuring privériolering: sinds 1 juli 2011 moet je jouw leidingen en waterafvoer laten controleren. Tijdens de keuring bekijken de experten de aansluiting op de openbare riolering of de werking van de individuele zuiveringsinstallatie (septische put en sterfput).
 • Scheiding afvalwater en regenwater: in bepaalde gevallen mag er geen regenwater in de afvalwaterriool terechtkomen. Je moet het regenwater op een andere manier verwerken. Dat kan door een regenwaterinstallatie of het laten infiltreren in de grond. Deze regel hangt af van het bouwjaar van je woning en van het rioleringsstelsel in de straat.

 

 

Een sterfput of toch septische put?

Een goede afvoer van het regen- en afvalwater is cruciaal voor de gezondheid van onze waterlopen. Daarom moet je verplicht zorgen voor een correcte verwerking van je water. Je hebt allerlei manieren om je afvalwater goed weg te loodsen. Een rechtstreekse aansluiting op de riolering, een individuele zuivering (IBA) installeren, een septische put plaatsen, al dan niet met een sterfput.

Wil je jouw sterfput vervangen of verwijderen? Wil je zeker de keuring goed doorkomen en twijfel je over die oude bezinkput? Laat een gespecialiseerd bedrijf komen om te kijken wat je het best laat plaatsen en vraag raad bij jouw gemeente. Ontvang meerdere voorstellen via het onderstaande offerteformulier:

 

 

 

Offertes voor rioleringswerken ontvangen?

Wil je een septische put laten plaatsen / ruimen, rioleringsbuizen laten plaatsen, ...? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 ruimers / grondwerkers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde ruimers & grondwerkers