Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Septische put vervangen

Hangt er soms een onaangename rioollucht in huis? Borrelt er vuil water op in je tuin of op je terras? Of moet je steeds vaker je septic tank ruimen? Dan is het misschien tijd om je septische put te vervangen. Wanneer is dat het geval? Hoeveel kost het? En zijn er alternatieven? We overlopen het hieronder.

Ga snel naar:
Hoe septische put vervangen?
Hoeveel kost een septische put vervangen?
Waarop letten bij het vervangen van een septic tank?
Waarom vertrouwen op een gespecialiseerd bedrijf?
Enkele veelgestelde vragen over een septische put

Vraag nu je offertes aan!

 

 

Wanneer moet ik mijn septische put vervangen?

Een septische put moet je tijdig ruimen. Jarenlang gebruik doet de afvoer dichtslibben, waardoor leidingen in je huis verstopt geraken. Soms heeft ruimen of lokaal herstellen echter weinig zin meer. In dat geval is het noodzakelijk om je septische put te vervangen. Dat is nodig als…

 • De levensduur van een septische put schommelt tussen de 15 à 40 jaar, mits een tijdig onderhoud. Is je tank sterk verouderd? Dan is een nieuw exemplaar een goede zet.
 • Je huidige tank voldoet niet langer aan de regels. Welke deze precies zijn, bepaalt je rioolbeheerder. In sommige regio’s is een tank verplicht, waar dat in een ander geval niet zo is.
 • Werkt de pomp van je septische put niet meer goed? Dan besmet vervuild afvalwater na verloop van tijd je grondwater en verspreidt het bv. de E Coli bacterie.
 • Is er sprake van gezinsuitbreiding? Of wil je meer afvoeraansluitingen plaatsen? Dan kan de dimensionering van je huidige septische tank fout zijn.
 • Ten slotte is het aantal schoonmaakbeurten ook een duidelijke indicator dat er iets mis is met je tank. Moet je steeds vaker een onderhoud uitvoeren? Dan meld je dit beter eens bij een expert.

LET OP: in bepaalde gevallen is herstellen een mogelijke tussenstap. Wat de beste oplossing ook is, schakel altijd een gespecialiseerde firma in. Zij weten wat ze moeten doen en hoe ze de problemen moeten aanpakken. Interesse? Start hier je aanvraag.

 

Hoe septische put vervangen?

Een nieuwe septische put plaatsen, is allesbehalve eenvoudig. Het is een arbeidsintensieve klus met heel wat voeten in de aarde. Ontdek hieronder hoe het proces doorgaans in z’n werk gaat.

septische put vervangen

 

 1. STAP 1: voorbereidende werken

  Voor de werken kunnen starten, legt een firma de bestaande put volledig bloot. Vervolgens inspecteert je specialist de tank en vindt zo de problemen. In deze fase wordt duidelijk of de septische put nog hersteld kan worden of niet.

 2. STAP 2: oude septische put verwijderen

  Eerst moet de septic tank geruimd en ontkoppeld worden. Na het ledigen van de put ontsmet je specialist deze volledig met gebluste kalk. Nadien maakt hij de tank met de graafmachine los en tilt die uit het gat met een kraan. Indien nodig wordt het gat verstevigd om verzakkingen te voorkomen.

 3. STAP 3: nieuwe septische tank plaatsen

  Vervolgens levert de firma je nieuwe tank aan, plaatst deze in het gat en sluit deze aan volgens de regels van de kunst. Daarbij houdt de expert o.a. rekening met de locatie en de hellingsgraad van de buizen zodat bv. toiletpapier de afvoer niet kan verstoppen.

 4. STAP 4: afwerken

  Is je nieuwe put klaar voor ingebruikname? Dan vult hij deze eerst met water om te controleren dat er geen barsten of lekken zijn. Nadien vult hij de ruimte rondom de tank met stabilisé en aarde om alles netjes af te werken.

 

BELANGRIJK: het mag duidelijk zijn dat je beter een beroep doet op een ervaren firma. Niet alleen is zo’n installatie complex en zwaar, maar je hebt ook een graafmachine nodig voor de grondwerken. Meer info? Kom gratis in contact met een expert actief in je regio via ons gratis aanvraagformulier.

 

Hoeveel kost een septische put vervangen?

De prijs hangt af van diverse factoren. Niet alleen het materiaal van de tank, maar ook de inhoud (in liter), de werkuren, de schoonmaak van de bestaande tank, eventuele herstellingen aan het bestaande afvoersysteem, … Bovendien loopt het prijskaartje op als er nog grondwerken aan te pas komen. Hoeveel betaal je ongeveer voor een nieuwe septische tank?

MateriaalInhoudPrijs
Beton1.500 litergem. € 200
Beton3.000 litergem. € 250
Kunststof1.500 litergem. € 350
Kunststof3.000 litergem. € 800

BELANGRIJK: bovenstaande prijzen zijn louter richtprijzen voor nieuwe tanks. Wil je een prijs op maat ontvangen? Neem dan contact op met een expert actief in je regio. Zo ben je meteen op de hoogte van de geschatte kostprijs van je project. Interesse? Vul dan het aanvraagformulier in.

 

Waarop letten bij het vervangen van een septic tank?

Je septische put vernieuwen? Hou dan rekening met de onderstaande aandachtspunten:

 • Inhoud: bij het plaatsen van een septische put moet je de dimensioneringsregels van de Vlaamse overheid in gedachten houden. De inhoud wordt doorgaans berekend op basis van je locatie, de omvang van je huishouden (of het aantal medewerkers in je bedrijf), het type afvalwater, …
 • Verluchting: een goede luchtcirculatie is noodzakelijk voor het gistingsproces dat het organisch afval afbreekt. Daarvoor houdt een specialist rekening met de afstand tussen de overloop van de tank en de riolering, een goede aansluiting van de ventilatiebuizen, …
 • Locatie: ook de plaats van de septische tank is van belang. Het spreekt voor zich dat de ontluchtingspijp beter niet te dicht bij je ramen of deuren is gelegen. Deze bevindt zich vaak direct naast een regenpijp en dient om de afbraakgassen af te voeren.
 • Drainage: het is mogelijk om je verouderde, kapotte tank volledig schoon te maken en vervolgens helemaal op te vullen. Daarvoor boort een expert wel gaten in de bodem om een goede drainage te verzekeren zodat er geen modderpoel ontstaat.
 • Verzakkingsgevaar: om te voorkomen dat er verzakkingen ontstaan op de plek waar je tank vroeger zat, vult de firma dit volledig op met gruis en aarde. Een versteviging van de bodem is ook belangrijk wanneer je een nieuwe installatie op de plaats van je oude tank zet.

BELANGRIJK: deze opsomming maakt duidelijk dat je niet zomaar je septische tank vernieuwt. Een gespecialiseerd bedrijf is op de hoogte van alle aandachtspunten en houdt hier dan ook nauwgezet rekening mee. Kortom: met een specialist ben je zeker van een correcte oplossing voor jouw situatie.

 

septische put vervangen prijs

 

Waarom vertrouwen op een gespecialiseerd bedrijf?

Het is niet mogelijk om zelf een septische put te vervangen. Schakel dus een professioneel bedrijf in wanneer je zeker wil zijn van…

 • Plaatsbezoek & inspectie: geen duurzame oplossing zonder een plaatsbezoek & inspectie van je huidige septische put. Kan een herstelling het probleem nog oplossen? Of is een compleet nieuwe put onvermijdelijk? Hij zoekt het voor je uit.
 • Geschikte oplossing: vervolgens bekijken jullie samen de meest geschikte oplossing. Kan je de tank plaatsen in het bestaande gat? Welk materiaal kies je het best voor je septische put? En wat is de meest geschikte inhoud voor jouw gezinssituatie?
 • Professionele uitvoering: een expert weet precies hoe hij je septische put moet vernieuwen en welke stappen die daarvoor moet doorlopen. Bovendien gebruikt hij enkel kwalitatieve materialen om van je project een langdurig succes te maken.
 • Financiële voordelen: in bepaalde situaties betaal je slechts 6% btw in plaats van 21% op de arbeids- en plaatsingskosten op voorwaarde dat je samenwerkt met een professional. Je vakspecialist vertelt je of de vervanging, herstelling of ruiming van je septische put aan de voorwaarden voldoet.

 

Vergelijk offertes & bespaar!

Wist je dat je dankzij offertes vergelijken flink wat kan besparen? Via onze offertedienst kom je gratis in contact met verschillende vakspecialisten actief in je regio. Ontvang verschillende adviezen, diverse prijsvoorstellen en vergelijk! Op deze manier ontdek je de beste oplossing voor jouw situatie en jouw portefeuille.

Vrijblijvend gespecialiseerde bedrijven vergelijken? Dat kan via ons aanvraagformulier!

 

Veelgestelde vragen over een septische tank

Kreeg je nog niet alle antwoorden op je vragen in verband met het vervangen van je septische put? Dan zetten we alvast enkele veelgestelde vragen met hun antwoorden op een rij. Vind je nog altijd niet wat je zoekt? Contacteer dan een expert voor meer info!

  • Kan ik het deksel van m’n septische put vervangen?

  Jazeker. Een putdeksel kan breken, doorbuigen of aangetast zijn door corrosie. In dit geval vervang je beter het deksel van je septische put. Hiervoor kan je kiezen uit gietijzer, aluminium of kunststof. Een deksel dat goed verlucht is cruciaal, want zo vermijd je onaangename geurtjes en eventuele drukopbouw in je septic tank.

  Moet het deksel van je septische put nodig vervangen worden? Vertrouw op het advies van een expert. • Wanneer moet ik mijn beerput vervangen?
  De beerput vormt de opslagplaats voor al het afvalwater uit het toilet (vooral bij oudere huizen). In tegenstelling tot bij een septische put wordt dit water niet gefilterd of afgevoerd. Daarom laat je deze uit voorzorg beter tweejaarlijks schoonmaken om problemen te voorkomen. Ook je beerput kan barsten vertonen. Schakel in dat geval zeker een expert in om te achterhalen waar het probleem precies zit.


 • Is het mogelijk op m’n septische put te verhogen?
  Je wil je terras of gazon aanleggen, maar stuit op het deksel van je septische put? Dan kan je deze laten verhogen zodat de ruimfirma er in de toekomst makkelijker bij kan. Dat kan door middel van een speciaal opzetstuk, maar ook met behulp van betonblokken. Op zoek naar een gepaste oplossing? Dan zit je goed bij een expert! Die bekijkt samen met jou de mogelijkheden.

 • Moet ik mijn septische tank vervangen?
  Doorgaans spreken we over 2 types water: ‘zwart’ water (verontreinigd met fecaliën) en ‘grijs’ water (ander afvalwater). Wanneer er nog geen riolering ligt in de straat ben je verplicht om een septic tank aan te sluiten waar beide soorten water in samenkomen. Is er wel een riolering? Dan is die regelgeving anders. Is het dus tijd om je verouderde septische tank in te ruilen voor een nieuw exemplaar? Informeer dan altijd bij de stadsdiensten of dit (nog) nodig is.

 

 

Offertes voor rioleringswerken ontvangen?

Wil je een septische put laten plaatsen / ruimen, rioleringsbuizen laten plaatsen, ...? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 ruimers / grondwerkers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde ruimers & grondwerkers