Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Afvoer ontstoppen

Loopt het water niet meer vlot weg in je gootsteen, douche, wc of lavabo? Als de verstopping beperkt blijft tot 1 plaats, gaat het wellicht om een verstopte afvoer en niet om een verstopte riool. Hoe kan je zelf efficiënt een afvoer ontstoppen? Hoeveel kost het materiaal dat je nodig hebt (bv. ontstopper, veer, ontstoppingsmiddel, …)? En wat als er toch meer aan de hand is? We zetten het op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe afvoer ontstoppen?
Prijs afvoer ontstoppen
Tips afvoer ontstoppen
Verstopte afvoer of verstopte riool?

Ga naar de webshop

 

 

Zelf afvoer ontstoppen of ontstoppingsdienst inschakelen?

Voor het ontstoppen van een riool (meerdere verstopte afvoeren) schakel je best zo snel mogelijk een ontstoppingsdienst in. Een afvoer ontstoppen kan je in de meeste gevallen zelf doen. Als het enkel om 1 verstopte afvoer gaat, valt de verstopping namelijk meestal mee. Zo’n verstopte leiding ontstaat doorgaans door:

 • Verstopte afvoer keuken: een verstopte gootsteen ontstaat vaak door aangekoekte etensresten. Ook een ophoping van zeepresten en kalkaanslag kunnen de afvoer van de gootsteen doen verstoppen.
 • Verstopte afvoer wc: in het toilet belanden soms dingen die er niet thuishoren (vochtige doekjes, watten, geurblokjes, …). Ook te veel toiletpapier, kalkaanslag, … kunnen voor een verstopte wc zorgen.
 • Verstopte afvoer badkamer: in de douche, het bad of de lavabo zijn haren de grootste oorzaak van een verstopte afvoer. Ook aangekoekte zeepresten en kalk spelen vaak een rol.

TIP: zit je met een verstopte afvoer? Je vindt een breed aanbod aan ontstoppers in onze webshop. Lukt het niet om zelf je gootsteen, wc, … te ontstoppen? Voor een dringende of minder dringende interventie kan je gratis offertes aanvragen bij ontstoppingsdiensten actief in je buurt via onze offerteservice.

verstopte afvoer

 

Hoe afvoer ontstoppen?

Gaat het slechts om 1 verstopte afvoer in je keuken, badkamer, …? Dan kan je gerust zelf je afvoer ontstoppen. Maar hoe ga je daarbij te werk? Je volgt best het onderstaande, chronologische stappenplan:

 

OPTIE 1: afvoer ontstoppen met een ontstopper

Zit je afvoer verstopt? Die verstopping ontstaat meestal door een hardnekkige prop vuil in je sifon (etens- en zeepresten, kalk, haren, …). Het ontstoppen van die afvoer probeer je best eerst met een ontstopper of ‘plopper’ (stok met een zuignap). Je laat gewoon wat water in je gootsteen of wasbak lopen en plaatst de ontstopper op het afvoergat. Dan maak je enkele stevige, pompende bewegingen en trek je de zuignap los. Als de prop vuil niet te diep in de sifon zit, krijg je die met deze methode in de meeste gevallen los. Ook je douche ontstoppen lukt bij lichte verstoppingen meestal met zo’n ontstopper.

 

OPTIE 2: afvoer ontstoppen door sifon schoon te maken

Lukt het niet om de lavabo of gootsteen te ontstoppen met een ontstopper? Dan kan je ook proberen om de sifon proper te maken. Steek eerst een stop in de wasbak en zet een emmer water onder de sifon. Dan schroef je de sifon voorzichtig los en verwijder je al het samengeklitte vuil. Maak zeker ook de afvoerbuis tussen de sifon en het afvoerputje proper. Daarna schroef je de sifon weer vast en controleer je of het water nu wel vlot wegloopt. Is dat niet het geval of kan je de sifon zelf niet losmaken? Ga dan naar stap 4.

 

OPTIE 3: afvoer ontstoppen met soda

Brachten stap 1 & 2 geen soelaas? Dan zit de verstopping verder in de leiding. In dat geval kan je je afvoer ontstoppen met soda. Je giet gewoon een handvol baksoda (zuiveringszout) in de verstopte afvoer, gevolgd door heet water. Werkt het ontstoppen met soda niet? Probeer het dan met een mengsel van baksoda en schoonmaakazijn in een emmer. Let op: dit goedje zal borrelen en bruisen. Giet dit mengsel in het afvoerputje, laat het 15 minuten intrekken en giet dan kokend water door de afvoer. Met dit zelfgemaakte biologische ontstoppingsmiddel ontstop je je verstopte afvoer op een milieuvriendelijke manier.

 

OPTIE 4: afvoer ontstoppen met een trekveer

Als je afvoer ontstoppen met soda en eventueel azijn niet helpt, kan je ook een trekveer gebruiken (flexibele stalen kabel). Maak de sifon los en duw deze ontstoppingsveer een aantal keer zo ver mogelijk in de afvoerbuis met lange halen. Zo kan je vuilresten los krijgen op plekken waar je anders niet bij kan. Draai daarna de sifon weer vast en check of het ontstoppen van de afvoer met de trekveer gelukt is.

 

OPTIE 5: afvoer ontstoppen met een ontstoppingsmiddel

Een laatste mogelijke oplossing voor een verstopping dieper in de leiding is een kant-en-klaar ontstoppingsmiddel. Let op: het gaat in de meeste gevallen om chemische producten die gevaarlijk zijn voor mens en milieu. Volg daarom goed de gebruiksaanwijzingen op de verpakking, hou deze middelen buiten het bereik van kinderen en zorg voor voldoende verluchting.

 

Ontdek verschillende ontstoppers in de webshop

Op zoek naar een ontstopper of baksoda voor een lichte verstopping in de gootsteen of douche? Of zit de verstopping dieper in je leiding en heb je eerder een trekveer of een chemisch ontstoppingsmiddel nodig? In onze webshop vind je een brede waaier aan producten en materialen om zelf komaf te maken met een verstopte afvoer. Zo maak je in een handomdraai een einde aan je verstopte gootsteen, lavabo, wc, …

Ga naar de webshop

 

Prijs afvoer ontstoppen

De prijs voor het ontstoppen van een afvoer hangt natuurlijk af van de ernst en de locatie van de verstopping (dieper in de leiding of niet?). Ook je keuze om zelf je afvoer te ontstoppen of een ontstoppingsdienst in te schakelen, bepaalt natuurlijk het prijskaartje:

 

1. Zelf afvoer ontstoppen

Ga je zelf je afvoer ontstoppen? Dan betaal je natuurlijk enkel het materiaal en de producten die je nodig hebt. De kosten zullen afhangen van de gebruikte methode. Volstaat bv. een ontstopper of moet je ook met een trekveer aan de slag? Een kort overzicht van de richtprijzen:

 • Ontstopper: vanaf ongeveer 10 euro (incl. btw)
 • Baksoda (zuiveringszout): vanaf ongeveer 4 euro per kilogram (incl. btw)
 • Trekveer: vanaf ongeveer 7 euro (incl. btw)
 • Ontstoppingsmiddel: vanaf ongeveer 10 euro voor 1 liter (incl. btw)

TIP: op zoek naar producten en materiaal om de verstopte afvoer aan te pakken? Bekijk dan zeker de webshop.

 

2. Afvoer laten ontstoppen

Lukt het niet om zelf je afvoer te ontstoppen? Dan gaat het wellicht om een grotere verstopping diep in je leiding. In dat geval laat je je afvoer beter ontstoppen door een professionele ontstoppingsdienst. Zo ben je zeker van een vlotte opsporing van de verstopping en een deskundige ontstopping van je afvoer. Voor een normale interventie van 1u mag je rekenen op een tarief van 140 à 165 euro (incl. btw).

TIP: die richtprijs kan verschillen van ontstoppingsdienst tot ontstoppingsdienst. Wil je gericht tarieven, werkwijzen, uitvoertermijnen, … vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan voor interventies door professionals actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

afvoer ontstoppen

Tips afvoer ontstoppen

Ga je zelf je douche, wc of gootsteen ontstoppen? Om die verstopte leiding correct, efficiënt en veilig aan te pakken, hou je best rekening met de volgende tips:

 • Volg de juiste chronologie bij het ontstoppen van de afvoer: bij het ontstoppen van een afvoer volg je best de chronologie van het stappenplan hogerop in dit artikel. Probeer eerst de afvoer te ontstoppen met een ontstopper of door de sifon schoon te maken. Zit de verstopping dieper in de leiding? Dan kunnen baksoda (en azijn), een trekveer of een chemisch ontstoppingsmiddel soelaas bieden.
 • Geef de voorkeur aan een biologisch ontstoppingsmiddel: chemische ontstoppingsmiddelen zijn slecht voor het milieu en gevaarlijk voor onze gezondheid. Is het nodig om je afvoer te ontstoppen met een ontstoppingsmiddel? Kies dan voor een biologisch middel of maak zelf je ontstoppingsmiddel met baksoda en eventueel ook azijn.
 • Neem de nodige voorzorgen: een afvoer ontstoppen kan een vies en soms zelfs een gevaarlijk werkje zijn (bij het gebruik van chemische middelen). Ga je zelf je sifon schoonmaken? Vergeet dan niet om handschoenen te dragen en een emmer onder de afvoer te zetten. Bij chemische producten zijn een mondmasker en een goede verluchting zeker geen overbodige luxe.
 • Schakel een vakman in als de verstopping te groot is: leveren herhaaldelijke pogingen om je afvoer te ontstoppen geen succes op? Dan gaat het wellicht om een zware verstopping diep in de leiding. In plaats van krampachtig te blijven proberen om de leiding te ontstoppen, schakel je in dat geval beter een vakman in.

 

Hoe een verstopte afvoer voorkomen?

Je kan in de meeste gevallen zelf zonder problemen je afvoer ontstoppen. Nog beter is uiteraard om zo’n verstopte afvoer te voorkomen. Dat kan erg eenvoudig door:

 • Plaats een zeefje in je afvoerputje.
 • Verwijder etensresten met keukenpapier van de borden alvorens je ze afspoelt.
 • Haal haren regelmatig uit het doucheputje.
 • Gooi geen vochtige doekjes, watten, maandverband, … in het toilet.

 

Verstopte afvoer of verstopte riool?

Heb je eerder te maken met een verstopte afvoer of een verstopte riool? En wat doe je best in welke situatie? Beide opties in een notendop:

 

1. Verstopte afvoer (= verstopping op 1 plaats)

Bij een verstopte afvoer gaat het om een verstopping op 1 plaats, bv. enkel de lavabo in de badkamer of de gootsteen in de keuken. In dat geval kan je gerust zelf je afvoer ontstoppen met een ontstopper, baksoda, een trekveer of een kant-en-klaar ontstoppingsmiddel, afhankelijk van de ernst en de locatie van de verstopping.

Op zoek naar ontstoppers? Neem een kijkje in de webshop.

 

2. Verstopte riool (= verstopping op meerdere plaatsen)

Loopt het water niet meer goed weg in je douche én je gootsteen, lavabo, toilet, …? Dan heb je wellicht te maken met een verstopte riool. In dat geval aarzel je beter niet om een ontstoppingsdienst te contacteren. Zo vermijd je een nog zwaardere verstopping, wateroverlast in je woning, gebarsten leidingen, … Een ontstoppingsdienst beschikt over de ervaring, kennis en het vereiste materiaal om doeltreffend en snel je riool te ontstoppen.

Op zoek naar een ontstoppingsdienst actief in je buurt? Ontvang gratis offertes op maat.

 

 

Offertes voor rioleringswerken ontvangen?

Wil je een septische put laten plaatsen / ruimen, rioleringsbuizen laten plaatsen, ...? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 ruimers / grondwerkers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde ruimers & grondwerkers