Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Werking septische put

Een septische put verzamelt het afvalwater van je huis met de bedoeling het vloeibaar te maken alvorens het in de riolering terechtkomt. Maar hoe gaat het hele proces in zijn werk en wat mag je zeker niet vergeten om een optimale werking van de septische tank te garanderen? Je leest het in dit artikel.

 

Hoe werkt een septische put?

In een septische put kunnen twee soorten afvalwaters terechtkomen. Zwart afvalwater, dat is het water van het toilet, en grijs afvalwater, dat is het huishoudelijke afvalwater. Een septische put heeft, in tegenstelling tot een beerput, een afvoer naar het rioolnet. Dat heeft vanzelfsprekend ook een invloed op de werking.

Kort gezegd heeft een septische put als doel de vaste en bezinkbare onzuiverheden uit het afvalwater te halen alvorens het in de riolering terecht komt. Het hele rottingsproces dat in de septische put plaatsvindt wordt ‘septische gisting’ genoemd en gaat samen met gasontwikkeling en schuimvorming. Om de hele septische gisting tot een goed einde te brengen bestaat een septische put uit 2 compartimenten:

 

1. Werking compartiment 1

Het verteringsproces begint in de eerste kamer. Dat zuurstofarme compartiment aan de inlaatzijde van de septische put dient voor de bezinking en de vertering van de vaste organische stoffen, voornamelijk fecaliën.

Anaerobe bacteriën breken de gezonken vaste stoffen af en zetten ze om in methaan, koolstofdioxyde, water en gegist slib. Als de bacteriën hun werk goed gedaan hebben, zinken deze door hun toegenomen gewicht naar de bodem. Daar worden ze langzaam verteerd.

De lichte afvalstoffen en het schuim dat ontstaan gedurende het proces vormen een vlottende laag die gedeeltelijk wordt afgebroken en ingedikt. Door dat laatste wordt er een korst gevormd op de hele massa. 

 

2. Werking compartiment 2

De overgebleven vloeistof die zich bovenaan het eerste compartiment bevindt, vloeit door naar compartiment 2 waar de ‘klaring’ gebeurt. Daarbij wordt het proces verdergezet onder minder stroming dan in de eerste kamer.

Het overgebleven vloeibaar afval wordt door de toevoer van zuurstof geoxideerd. Om de gassen die tijdens het afbraakproces ontstaan te kunnen verwijderen is daarbij ook een hoge verluchting nodig. Het overgebleven afvalwater komt vervolgens terecht in de riolering.

Het is belangrijk dat de in- en uitlaten van de septische tank zo uitgevoerd zijn dat de lozing onder het niveau van de bovendrijvende korst gebeurt en de vloeistof in de put zo min mogelijk omgeroerd wordt.

 

Een septische put laten plaatsen of ruimen?
✓ Vraag vrijblijvend offertes aan bij gespecialiseerde ruimers en grondwerkers uit jouw regio.

 

 

werking septische put

 

 

Tips voor een goede werking van een septische put

Verschillende aspecten kunnen de werking van de bacteriën en dus ook de septische put verstoren, waardoor een lediging van de septische tank vaak sneller nodig is. Hou daarom rekening met volgende zaken:

  • Vermijd overmatig gebruik van reinigingsproducten en geef de voorkeur aan biologisch afbreekbare middelen.
  • Vermijd het lozen van zepen en azijn in de afvoer.
  • Doorspoelen van moeilijk afbreekbare producten zoals vochtige doekjes, tampons, … is af te raden.
  • Gebruik geen zwaar toiletpapier. Doe je het toch, controleer dan of het makkelijk afbreekbaar is.
  • Zorg ervoor dat de inhoud van de septische put in verhouding is met de grootte van het gezin.
  • Wanneer ook huishoudelijk afvalwater (grijs water) op de septische put is aangesloten, zorg je er best voor dat er niet teveel haren, etensresten, … in de afvoer terechtkomen.

 

De werking van een septische put wordt best jaarlijks gecontroleerd. Zo moet de dikte van de bovendrijvende korst beperkt blijven tot 10cm à 15cm. Verder dient het afvalwater na de verwerking in het eerste compartiment geurloos en kleurloos of lichtbruin te zijn. Is dat niet het geval, dan is de kans groot dat het aantal bacteriën aangevuld moet worden. Door een regelmatige controle kunnen bacteriën terug optimaal hun werk doen en vermijd je een verstopping. Lees hier meer over het onderhoud van een septische put.

 

 

Wanneer een septische put ledigen?

Door de bacteriële werking in een septische put moet deze minder vaak geledigd worden dan een beerput. Door het gebruik van foute producten, haren en etensresten die in de septische put terechtkomen, of gewoon door het verstrijken van de tijd zullen de bacteriën echter niet meer alles kunnen afbreken waardoor de septische put verstopt raakt. In dat geval zal een ruiming van de septische tank nodig zijn.

De frequentie van de lediging hangt vooral af van de grootte van de put en het aantal mensen dat op de put aangesloten is:

 

Inhoud septische put (m³)1 IE2 IE4 IE6 IE8 IE
3500 m³11521<1
4000 m³126321
5000 m³168321
6000 m³199432
Naar “Estimated Septic Tank Pumping Frequency,” Karen Mancl, 1984. Journal of Environmental Engineering. Volume 110.

 

Septische put verplicht

 

Septische put leegmaken prijs

Voor het laten ledigen van een septische put met een volume tot 3 m³ kan je rekenen op een gemiddelde prijs van € 250 (incl. 21% btw). Gaat het om een grotere put of een dringende interventie, dan zal de prijs natuurlijk oplopen. Je doet er goed aan op voorhand een schriftelijke bevestiging van de ruiming en totaalprijs te vragen. Zo vermijd je onaangename verrassingen. Vergelijk ook meerdere aanbieders, zo kies je voor het beste voorstel op maat van jouw situatie.

Je septische put laten ledigen of van plan om een septische put te laten plaatsen? Vraag vrijblijvend offertes aan bij gespecialiseerde ruimers en grondwerkers uit jouw regio via onderstaand offerteformulier:

 

Offertes voor rioleringswerken ontvangen?

Wil je een septische put laten plaatsen / ruimen, rioleringsbuizen laten plaatsen, ...? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 ruimers / grondwerkers actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde ruimers & grondwerkers