Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Toilet verstopt

Wat moet je doen als je toilet verstopt is? Hoe zorg je ervoor dat het water weer gaat stromen en de rioollucht verdwijnt? Als het enkel om je toilet gaat, zijn er een aantal methodes die je zelf kan proberen vóór je een loodgieter inschakelt. Gaat het om meerdere verstopte afvoeren in je woning? Dan contacteer je wel best zo snel mogelijk een professionele ontstoppingsdienst. Je leest er meer over in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe raakt een toilet verstopt?
Hoe toilet ontstoppen?
Kosten toilet ontstoppen
Zelf toilet ontstoppen of vakman?
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Hoe wc-verstopping voorkomen?

Om ervoor te zorgen dat een toilet niet verstopt raakt, zijn er een aantal  voorzorgsmaatregelen waar je best rekening mee houdt. Enkele belangrijke tips op een rij:

 • Gooi zeker geen maandverband, vochtige doekjes, watten, … in het toilet.
 • Spoel geen etens- of vetresten door in je toilet.
 • Gebruik niet onnodig veel toiletpapier.
 • Na een toiletbezoek spoel je best altijd goed na.
 • Maak je beerput regelmatig leeg.

BELANGRIJK: Is het kwaad tóch geschied? Dan vind je verschillende ontstoppers in onze webshop. Gaat het om een zware verstopping en heb je een professional nodig? Voor een snelle interventie kan je verschillende ontstoppingsdiensten actief in je buurt contacteren via onze offerteservice.

toilet verstopt

 

Hoe raakt een toilet verstopt?

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van een toilet verstopping? Hierbij is er een onderscheid tussen verstoppingen in de woning en buiten de woning. Een kort overzicht:

 

1. Toilet verstopt in de woning

Een toilet raakt doorgaans binnen de woning verstopt wanneer:

 • je vochtige doekjes of te veel wc papier gebruikt.
 • je hygiëneproducten voor vrouwen doorspoelt.
 • het geurblokje los raakt en in de afvoer belandt.
 • etensresten in de afvoer terecht komen.
 • kinderen hun speelgoed in de wc stoppen.

TIP: gaat het enkel om een verstopt toilet? Dan kan je gerust eerst zelf proberen om je toilet te ontstoppen. Je vindt tal van ontstoppers in onze webshop.

 

2. Toilet verstopt buiten de woning

Buiten de woning zijn verstoppingen ook mogelijk. Enkele oorzaken op een rij:

 • Volle beerput: beerputten komen tegenwoordig niet zoveel meer voor, aangezien ze niet van een afvoer naar de riolering zijn voorzien. Bij een volle beerput wordt afval steeds minder goed afgebroken, met verstoppingen tot gevolg.
 • Verstoorde werking van septische put: een septische put is wél verbonden met de riolering. Zo is hij bedoeld om vaste en bezinkbare onzuiverheden uit het afvalwater te halen voor ze in de riolering terecht komen. Is deze werking verstoord? Dan raakt een toilet verstopt.
 • Verstopte afvoerleiding van septische put naar riolering: aangezien afval van de septische put naar de riolering moet worden afgevoerd, zorgt een verstopping hier ook uiteindelijk voor een verstopt toilet.

LET OP: dergelijke problemen kan je doorgaans niet zelf oplossen. Doe dus zeker een beroep op de expertise van een professionele ontstoppingsdienst. Je kan verschillende professionals actief in je buurt contacteren via onze offerteservice.

 

Hoe toilet ontstoppen?

Er zijn een aantal regels waar je je best aan houdt als je zelf je toilet wil ontstoppen. Zo is het afgeraden om te blijven spoelen, moet je de verstopping niet door duwen en vermijd je zo lang mogelijk het gebruik van een chemische ontstopper. Hoe kan je efficiënt zelf je toilet ontstoppen? En wanneer is het aangewezen om een ontstoppingsdienst in te schakelen? We zetten het kort op een rij:

 

1. Zelf toilet ontstoppen

Is enkel je toilet verstopt? Dan maak je best eerst gebruik van 1 van de onderstaande ontstoppingsmiddelen:

 • Rubberen handschoenen: soms ligt het probleem binnen handbereik en is de verstopping makkelijk op te lossen met rubberen handschoenen. Hierbij gaat het vaak om een te grote prop toiletpapier.
 • Plopper: te grote proppen wc papier zijn ook goed op te lossen met een plopper (stok met zuignap). Laat het rubber van de ontstopper dan van tevoren even weken in heet water en zorg dat er voldoende water in de wc-hals zit. Hierna kan je hem in de wc-hals plaatsen en afwisselend aandrukken en trekken.
 • Heet water: met een emmer heet water en wat afwasmiddel is het mogelijk om verstoppingen door vetten, etensresten, … op te lossen.
 • Waterbestendige stofzuiger: een waterbestendige stofzuiger is een goed alternatief als standaard ontstoppers niet werken. Hiervoor moet je wel eerst al het water uit het toilet verwijderen en goed aan blijven drukken met doeken tijdens het stofzuigen.
 • Chemische middelen: chemische ontstoppingsmiddelen zijn slecht voor het milieu en dus vermijd je deze beter. In plaats van chemische producten te gebruiken doe je beter een beroep op een loodgieter.

 

2. Toilet laten ontstoppen

Gaat het om een zware verstopping? Of blijft het water ook staan in je gootsteen, je lavabo’s, …? Dan zal doe-het-zelven meestal geen optie zijn en schakel je beter een professionele ontstoppingsdienst in. Vakmensen beschikken over specialistische hulpmiddelen zoals rioolslangen, en kunnen zelfs een camera-inspectie doen als het probleem niet meteen duidelijk is.

TIP: geniet van gericht advies, prijzen op maat en een snelle oplossing door een vakman in te schakelen via onze gratis offerteservice.

Kosten toilet ontstoppen

Hoeveel betaal je gemiddeld voor het ontstoppen van je toilet? Dan hangt grotendeels af van de ernst van de verstopping en of je zelf aan de slag gaat of niet. Een kort overzicht:

 

1. Kosten zelf toilet ontstoppen

Wil je zelf komaf maken met je verstopte toilet? Dan mag je rekenen op de volgende prijzen voor doe-het-zelf middeltjes:

 • Plopper (stok met zuignap): vanaf ongeveer 10 euro (incl. btw)
 • Pompontstopper: vanaf ongeveer 30 euro (incl. btw)
 • Biologisch ontstoppingsmiddel: vanaf ongeveer 10 euro voor een fles van 1 liter (incl. btw)

Een ontstoppingsmiddel kopen? Je vindt een uitgebreid overzicht van verschillende ontstoppingsmiddelen in onze webshop.

 

2. Kosten toilet laten ontstoppen

Hoeveel betaal je ongeveer voor de diensten van een professioneel bedrijf? Dat hangt vooral af van de ernst van de verstopping, de moeilijkheidsgraad van de werken, … Doorgaans rekenen ontstoppingsdiensten een uurtarief aan van € 140 – 165 (incl. btw).

TIP: op zoek naar een ontstoppingsdienst actief in jouw buurt? Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

verstopte wc

 

Zelf toilet ontstoppen of vakman inschakelen?

Is het probleem niet al te moeilijk om op te lossen? Dan is het ontstoppen van een toilet een klus die je gerust zelf kan doen. Is het een ingewikkelder probleem? Dan schakel je best een ontstoppingsdienst in. Daarnaast zijn er nog meer goede redenen om je eigen handen schoon te houden en het werk over te laten aan een vakman. Een overzicht met de voordelen:

 • Snelle service: meestal zijn ontstoppingsdiensten 24/7 beschikbaar, aangezien verstoppingen al snel dringende problemen zijn.  Zo staan deze vakmensen dus zelfs in het weekend klaar om je te helpen.
 • Gericht advies: een professional heeft veel ervaring met verstopte wc’s en weet dus precies wat hij moet doen om jouw probleem op te lossen. Daarnaast kan zo’n vakman een camera-inspectie van de leidingen en riolering doen om precies uit te zoeken waar de verstopping zit en hoe hij deze best wegwerkt.
 • Vast aanspreekpunt: het is handig om een vast aanspreekpunt te hebben bij een verstopping in je woning. Zo weet je onmiddellijk bij wie je terechtkan voor advies en een snelle oplossing.
 • Correcte uitvoering van werken: een loodgieter werkt efficiënt, correct en beschikt over de nodige apparatuur om de meest ernstige verstoppingen te verhelpen.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar en laat je het ontstoppen over aan een vakman? Dan betaal je slechts 6% btw in plaats van 21%.

 

Vergelijk ervaren vakmannen via onze gratis offerteservice

Is je toilet verstopt en is zelf ontstoppen geen optie? Maak dan gebruik van onze gratis offerteservice. Vergelijk vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 ontstoppingsdiensten actief in jouw buurt en geniet zo van gericht advies en prijzen op maat. Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor rioleringswerken ontvangen?

Wil je een septische put laten plaatsen / ruimen, rioleringsbuizen laten plaatsen, ...? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 ruimers / grondwerkers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde ruimers & grondwerkers