Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Regenwaterput: mogelijkheden & prijzen

Dankzij een regenwaterput kun je gemakkelijk regenwater opslaan en zo een flink deel besparen (tot wel 40 à 50%!) op je waterfactuur. Bij nieuwbouwwoningen is de installatie tegenwoordig zelfs verplicht. Het regenwaterreservoir wordt ondergronds geplaatst. Langs het dak, de dakgoten en afvoerpijpen wordt het regenwater naar het reservoir geleid. Alle voordelen en mogelijkheden van regenwaterputten ontdek je hier.

Een regenwaterput laten plaatsen door een betrouwbare vakman? Ontvang gratis en vrijblijvend offertes. 

 

hemelwaterput Waarom kiezen voor een regenwaterput?

Regenwater is zacht, geurloos en bovenal gratis. Via een regenwaterput kun je dit water eenvoudig recupereren en gebruiken voor allerlei huishoudelijke toepassingen. Denk maar aan doorspoelen van het toilet, de auto wassen, gebruik van de wasmachine, enzovoort. Wil je het regenwater ook voor drinkwater gebruiken, dan heb je nog speciale filters nodig.

Een regenwaterput is een kleine investering, die je weliswaar op termijn al snel kan terugverdienen door een lagere (drink)waterfactuur. Een ander groot voordeel is dat regenwater geen calciumzouten bevat. Zo voorkom je verkalking van leidingen of huishoudtoestellen, waardoor die langer zullen meegaan. Bovendien helpt de put het gevaar op overstromingen te verkleinen.

 

Is een regenwaterput verplicht?

Ben je van plan grondig te renoveren en worden er tijdens de werken aanpassingen gedaan aan het afwateringsysteem? Dan is de installatie van een regenwaterput van minimaal 5.000 liter verplicht. Woningen me een dakoppervlak groter dan 80 m² moeten een regenwaterput met een minimale inhoud van 7.500 liter voorzien. Voor daken van 120 m² geldt een verplichte put van 10.000 liter.

Ook de grootte van de verplichte infiltratievoorzieningen is belangrijk. De infiltratiezone moet een minimale oppervlakte hebben van een kwart van het verharde terrein. Onder infiltratievoorzieningen verstaat men niet alleen gras of ander groen, maar ook waterdoorlatende verhardingen. Terreinen kleiner dan 40 m² moeten ook aan die regel voldoen.

 

TIP: Ontvang subsidies van je gemeente!
Sommige gemeentes geven een subsidie voor de installatie van een hemelwaterput. Doe hiervoor zeker navraag bij de technische dienst of milieudienst van jouw gemeente. Het subsidiebedrag kan eveneens van gemeente tot gemeente verschillen.

 

regenwaterput

 

Verschillende materialen mogelijk: kunststof & beton

Een regenwaterput kan uit twee materialen zijn opgebouwd: kunststof of beton. De keuze hangt onder meer af van hoe zwaar de put belast zal worden. Een overzicht van de belangrijkste eigenschappen van een betonnen hemelwaterput:

 • Betonnen regenputten zijn over het algemeen goedkoper (al bestaan er veel prijs- en kwaliteitsverschillen)
 • Deze put is prefab gemaakt, en wordt dus kant- en-klaar aangeleverd
 • Een betonnen regenwaterput is erg zwaar en sterk, waardoor de tank minder gevoelig is voor opwaartse druk van grondwater
 • Een betonnen put kan het zurige regenwater goed neutraliseren
 • Bovendien kunnen micro-organismen, die organische stoffen afbreken, zich goed op de betonnen wand afzetten

Daarnaast kan je dus ook opteren voor een regenput van kunststof:

 • Regenwaterputten van kunststof zijn lichter en daardoor eenvoudiger te manipuleren
 • Hoeft, in tegenstelling tot een betonnen put, niet met een kraan geplaatst te worden
 • Een kunststof regenwaterput is iets duurzamer
 • In verschillende vormen (plat of rond) verkrijgbaar
 • Om voldoende gewicht te creëren en de micro-organismen te laten functioneren, is een laagje grind (kalkzandsteen) vereist

 

Hoeveel kost een hemelwaterput?

Het is niet evident om concrete prijzen mee te geven. De kostprijs van een regenwaterput hangt van een heleboel factoren af. De prijs kan sterk variëren naargelang je budget en persoonlijke voorkeuren. Het materiaal van het reservoir, het pompsysteem en de filter zijn de grootste prijsbepalers. Hoe meer apparaten je op de put aansluit, hoe groter het vermogen en de prijs. Hieronder vind je een overzicht met richtprijzen:

 

Prijs regenwaterreservoir 5000 literBeton: €650
Kunststof: €1250
Prijs pompsysteemZelfaanzuigende pomp: €500
Dompelpomp: €700
Prijs regenwaterfilter€250-300
Optioneel: fijnfilter: €180
Optioneel: prijs omschakelsysteem€1800
InstallatiekostenAfhankelijk van het project & de locatie
TotaalprijsBetonnen regenput: €1500 à €4500
Kunststof regenput: €2250 à €6000

Wil je een regenwaterput laten plaatsen en ben je benieuwd naar prijzen op maat? Via onze online offerteservice kan je gratis en vrijblijvend offertes ontvangen van erkende vakmannen in de buurt. Zo kan je eenvoudig prijzen vergelijken en geld uitsparen. Klik hier om naar de offertepagina te gaan. 

 

regenwaterput

 

Hoe groot moet de tank precies zijn?

Een kleine put is doorgaans niet interessant, omdat je de tank dan geregeld zal moeten aanvullen met (duur) leidingwater. Anderzijds is een te grote regenwaterput ook niet rendabel.  De benodigde inhoud van de put kan je bepalen via de dakoppervlakte, aangezien het regenwater via het dak in de put terechtkomt.

Ook de maandelijkse hoeveelheid regenwater die je wil gebruiken, speelt een rol. Er bestaan modellen met een inhoud van 5000 tot 20 000 liter. Je kan de grootte van het reservoir bepalen door 50 liter per vierkante meter dakoppervlak te rekenen.

 

Regenwaterput reinigen

Op tijd en stond zal je de regenwaterput ook moeten reinigen. Het is niet te vermijden dat er, naast regenwater, ook vuil via de filter in de put terechtkomt. Dit slib zal zich na verloop van tijd ophopen op de bodem van de put. Het is van groot belang dat de put af en toe gereinigd wordt, anders dreigen de leidingen verstopt te raken. Bovendien zal het regenwater dan bruin kleuren en stinken. Dit is uiteraard heel vervelend als je het water wil gebruiken voor schoonmaak. Daarom is het aangewezen de put om de 2 à 3 jaar preventief schoon te maken. Een professionele reiniging van een tank kost om en bij de 250 euro. Vraag prijzen op maat aan bij vakmannen in de buurt via het onderstaande offerteformulier.

 

Offertes voor rioleringswerken ontvangen?

Wil je een septische put laten plaatsen / ruimen, rioleringsbuizen laten plaatsen, ...? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 ruimers / grondwerkers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde ruimers & grondwerkers