Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Regenwaterput reinigen

Regenwater is een goedkope manier om je auto te wassen, de ramen te lappen of het toilet door te spoelen. Stinkt het regenwater? Dan laat je de regenwaterput best reinigen. Als je deze niet schoonmaakt, kan je regenbuis verstopt geraken en het water besmet worden met bacteriën. Hoe, hoe vaak en wanneer je je regenwaterput best reinigt, ontdek je hier.

 

reinigen regenwaterput Wanneer regenwaterput reinigen?

Zolang het water helder is en niet stinkt, is het regenwater niet vervuild. Krijgt het water een gele of bruine kleur of begint het te stinken? Dan laat je best een vakman komen voor een inspectie. Als je de regenwaterput gebruikt om bijvoorbeeld het toilet door te spoelen, dan herken je vervuiling als het water bruine randen afzet in de toiletpot.

De meest geschikte periodes zijn het eind van het voorjaar of in de zomer. Dan staat het waterpeil in de put meestal het laagst is en hoeft er minder water weggepompt te worden. Een andere goede periode is het einde van de herfst, als de ergste bladval voorbij is. Bladval is een belangrijke reden van vervuiling en dan ben je alle bladeren in een keer kwijt.

 

Hoe vaak?

Hoe vaak je een regenwaterput moet reinigen is afhankelijk van het type put en de oorzaken van de vervuiling. Een regenwaterput zonder filter laat je best jaarlijks reinigen. Bij een regenput met filter volstaat dit om de 3 à 4 jaar. Een ervaren specialist in het reinigen van regenwaterputten kan je hierbij helpen met raad op maat.

 

Regenwaterput reinigen prijs

De prijs van het laten reinigen van een regenput is afhankelijk van diverse factoren zoals de grootte van de put, de mate van vervuiling of de bereikbaarheid van de put. Als richtprijs mag je rekenen op 250 euro, inclusief btw en materiaalkosten. De prijzen voor het reinigen van regenwaterputten kan variëren. Vergelijk daarom steeds meerdere offertes. Dat kan via onze gratis offertedienst. Je ontvangt er verblijvend 3 prijsvoorstellen op maat zodat je eenvoudig prijzen kan vergelijken.

regenwaterput reinigen prijs

 

Oorzaken van vuil regenwater

1. Slib

Regenwater bevat altijd kleine deeltjes vuil en zand. Deze zakken naar de bodem van de regenwaterput en vormen daar een sliblaag. Ook gevallen bladeren komen hier terecht. Deze sliblaag moet je op den duur verwijderen anders raakt het water teveel vervuild.

2. Droge sifon

Bij langdurige perioden zonder regenval kan een droge sifon een oorzaak zijn van vuil (stinkend) regenwater. Zorg ervoor dat je de voorraad regenwater dan aanvult, zodat de sifon nat blijft.

3. Teveel opslagcapaciteit

Als je een te grote opslagcapaciteit hebt voor de hoeveelheid regenwater die je opvangt, kan het water ook vervuild raken. Er is dan te weinig verversing van het regenwater.

4. Mos

Mossen kunnen worden meegevoerd van het dak met het regenwater en komen zo in de regenwaterput terecht en vervuilen het regenwater.

5. Algen

In principe zorgen micro- organismen ervoor dat er geen algen in het regenwater groeien. Toch is algengroei altijd wel mogelijk en dit zorgt eveneens voor vervuiling.

6. Dakbedekking

De dakbedekking kan ook voor vervuiling van de regenwaterput zorgen. Kleine stukjes van de toplaag van bedekking, bvb roofing of shingles, worden door het regenwater meegenomen en zorgen zo voor vervuiling.

 

Regenwaterput zelf reinigen

De regenwaterput zelf reinigen kan, toch raden we het niet aan. Het kost veel tijd om de regenwaterput leeg te pompen en daarna moet hij nog een tijdje droogstaan, voordat je begint met reinigen. Voor de veiligheid moet je altijd met twee personen zijn bij het reinigen van de regenwaterput. Zo bestaat de kans, in geval van grote waterputten, dat je erin valt.

Bij zeer oude en lang niet gebruikte waterputten kan bovendien het giftige gas waterstofsulfide vrijkomen. Een vakman heeft de juiste ervaring, kennis en apparatuur om jouw regenwaterput snel en vakkundig te reinigen. Ontvang hier gratis en vrijblijvend een prijsvoorstel voor het reinigen van jouw regenwaterput.

Beslis je toch zelf je regenwaterput te reinigen, dan kan je onderstaand stappenplan gebruiken:

 1. Regenwaterput leegpompen
  Via het mangat pomp je al het regenwater uit de put.
 2. Reinigen regenwaterput
  Je reinigt de wanden en de bodem van de regenwaterput met een hogedrukspuit of hogedrukpistool.
 3. Regenwaterput leegzuigen
  Al het water van de hogedrukspuit en de sliblaag zuig je uit de put.
 4. Regenwaterput desinfecteren
  Je desinfecteert de put door een veilig en neutraal ontsmettingsmiddel te gebruiken.
 5. Regenwaterput opvullen
  Je vult de regenwaterput voor een gedeelte met schoon leidingwater.

 

Offertes voor rioleringswerken ontvangen?

Wil je een septische put laten plaatsen / ruimen, rioleringsbuizen laten plaatsen, ...? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 ruimers / grondwerkers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde ruimers & grondwerkers