Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Ruimen septische put

Bij het legen of ruimen van de septische put of beerput wordt de vaste materie die zich gedurende de voorbije jaren heeft opgehoopt, verwijderd. In dit artikel lees je wanneer je een septische put moet laten legen en hoe je het best een ruimdienst vindt.

 

Offertes aanvragen & vergelijken

 

Wanneer septische put ruimen?

Door jarenlang gebruik slibt je afvoer langzaamaan dicht. Je merkt dat je een volle put hebt als de aflopen in je huis verstopt geraakt zijn, en je toilet en lavabo niet meer goed doorspoelen. Dit kan ook te wijten zijn aan het verstopt raken van een afvoerbuis, het verschil met een volle septische put is dat nu alle afvoeren die aangesloten zijn niet goed meer afwateren.

Als je merkt dat er in de sloot waar het gezuiverde water van je septische tank in wordt geloosd, vaste bestanddelen zoals toiletpapier drijven, dan werkt de septic tank niet goed meer en dient deze geleegd te worden.

 

 

Ledigen septische put Laten legen

Er zijn verschillende firma’s die je beerput kunnen komen legen. Probeer daarom met een goede betrouwbare firma in zee te gaan. Let daarbij op de volgende aspecten:

-Nabijheid: Voorkom dat het bedrijf ver moet rijden om je beerput te ledigen. Zo ben je er zeker van dat je snel geholpen wordt;
-Attest: Zorg ervoor dat je een attest afgeleverd krijgt. Zo ben je er zeker van dat de vuiligheid uit de beerput naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) wordt gebracht, en dat het niet ergens in een gracht gedumpt wordt.
-Verzorgdheid: Ga enkel in zee met bedrijven die de ruiming van de septische put correct en verzorgd uitvoeren.

 

Het laten legen van een septische put kost gemiddeld €100 à €300. De precieze prijs is sterk afhankelijk van het volume van de put en andere factoren, zoals de bereikbaarheid.
✓ Vraag hier gratis offertes aan bij ruimfirma’s in de buurt.

 

 

Vermijden dat de put geleegd moet worden

Het ledigen van een beerput is een kostelijke zaak. Door een goed ontwerp kan je veel problemen vermijden. Probeer bij het ontwerp en dimensionering van je eigen septische put volgende regels in acht te nemen:

  • Plaatsing: Plaats een voldoende grote put. Na de bouw ervan is het zeer duur om de put uit te breiden wanneer de belasting van de beerput is gestegen, bijvoorbeeld omdat het gezin gegroeid is. Het prijsverschil tussen een put van 2000l of 2500l is klein;
  • Zorg ervoor dat het regenwater (dak, terras) niet door de beerput geleid wordt;
  • Zorg voor een degelijke overloopbeveiliging richting riolering of bezinkput. Let erop dat deze overloop niet kan rotten;
  • Onderhoud: gebruik enzymes (zogenaamde “biologische activatoren”)
  • Gebruik: Spoel nooit giftige stoffen (detergenten, desinfecterende middeltjes en antibiotica) of maandverbanden door.

 

Op zoek naar een ruimfirma in de buurt voor het ledigen van je septische put? Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onderstaand offerteformulier.

 

Offertes voor rioleringswerken ontvangen?

Wil je een septische put laten plaatsen / ruimen, rioleringsbuizen laten plaatsen, ...? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 ruimers / grondwerkers actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde ruimers & grondwerkers