Septische-put.be

Hoeveel kost het ledigen van een septische put?

Een septische put ledigen kost gemiddeld tussen de 100 en 300 euro. De exacte prijs is afhankelijk van het formaat van de put en andere werkzaamheden die eventueel uitgevoerd moeten worden. Meer hierover vind je verder in dit artikel. Dringende interventie nodig? Vraag hier meteen een offerte aan.

 

Prijzen volgens het formaat & aantal gebruikers

voorbeeld ledigen septische putHoe groter de septische put, hoe meer een lediging ervan zal kosten. Gemiddeld kan je je voor het laten ledigen van een septische put met een volume tot 2 m³ verwachten aan een prijs tussen €100 en €200 (incl. btw). Septische putten met een inhoud van 2 m³ zijn geschikt voor 5 gebruikers. De meeste gezinnen zullen dus binnen deze prijscategorie vallen.

Voor de gehele lediging rekent de ruimdienst gemiddeld 15 tot 30 minuten. Bij grotere of verstopte putten is er meer tijd nodig wat een invloed kan hebben op de prijs.

Voor het laten ledigen van een septische put met een volume tussen 2 en 3 m³ kan je rekenen op een prijs van ongeveer €250 (incl. btw). Voor het ruimen van putten met een volume van 3 à 5 m³ betaal je een gemiddelde prijs van €300 (incl. btw). Ruimdiensten uit jouw regio kan je hier terugvinden.

 

Inhoud septische putGemiddelde kostprijs lediging (inc. btw)
1 - 2 m³€100 à €200
2 - 3 m³± €250
> 3 m³± €300

 

Prijzen voor extra werkzaamheden

voorbeeld septische put ledigen

Bovenstaande prijzen zijn van toepassing in normale omstandigheden waarbij de put vrij gemaakt en vlot te bereiken is. Deze richtprijzen omvatten enkel de afvoer van normaal slib, dat de ruimdienst eenvoudig naar de zuiveringsinstallatie kan afvoeren.

Is er bijvoorbeeld ook aarde in de septische put terechtgekomen, dan is deze grond waarschijnlijk vervuild. Afvoer van die grond op zich kost gemiddeld €50 à €100 per m³.

De kostprijs van een lediging kan ook snel stijgen als de put moeilijk bereikbaar is of ver van de weg ligt. Ook afgelegen woningen betalen soms meer. De prijs kan ook hoger liggen als het gaat om dringende afspraken of wanneer het restafval te hard aangekoekt is en onder hoge druk moet verwijderd worden.

 

Op zoek naar een ruimfirma in jouw regio voor het ledigen van jouw septische put?
✓ Vrijblijvend offertes aanvragen bij erkende ruimers kan via de offertepagina.

 

 

Wanneer moet je een septische put laten ledigen?

Door de bacteriële werking moet het ruimen van een septische put minder vaak gebeuren in vergelijking met een beerput. Het is vanzelfsprekend om een septische put te laten ledigen wanneer deze verstopt is. Toch is het ook zonder verstopping aangeraden om de put op regelmatige basis te laten ruimen. Op die manier voorkom je verstopping en kan de septische put optimaal blijven werken.

De frequentie van de lediging hangt vooral af van de grootte van de put en het aantal mensen dat op de put aangesloten is:

Verwachte ruimfrequentie: Om de X aantal jaar
Aantal mensen aangesloten op de septische put (Aantal IE)
Inhoud septische put (m3) 12468
350011521<1
4000126321
5000168321
6000199432
Naar “Estimated Septic Tank Pumping Frequency,” Karen Mancl, 1984. Journal of Environmental Engineering. Volume 110.

septische put ledigen prijs

 

Tips om het aantal ledigingen te beperken

Er zijn verschillende aspecten die de werking van de bacteriën en bijgevolg ook de werking van de septische put kunnen verstoren. Regelmatig onderhoud van de septische put is daarom aangeraden. Verder is het ook belangrijk om een septische put op de juiste manier te gebruiken. Hoe beter je hem gebruikt, hoe minder vaak hij geledigd zal moeten worden. Enkele tips:

  • Gebruik niet teveel reinigingsproducten en geef de voorkeur aan biologisch afbreekbare middelen.
  • Vermijd dat zepen en azijn in de afvoer terecht komen.
  • Spoel geen moeilijk afbreekbare producten zoals vochtige doekjes, tampons, … door.
  • Gebruik geen zwaar toiletpapier.
  • Zorg ervoor dat de inhoud van de septische put in verhouding is met de grootte van het gezin.
  • Wanneer ook huishoudelijk afvalwater (grijs water) op de septische put is aangesloten, zorg je er best voor dat er niet teveel haren, etensresten, … in de afvoer terechtkomen.

 

TIP: Vergelijk voorstellen van verschillende aanbieders. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook termijnen, werkwijzen, … vergelijken. Op die manier kies je ook het aanbod dat het best past bij jouw verwachtingen en situatie. Vrijblijvend offertes aanvragen bij ruimdiensten kan via het onderstaande offerteformulier. 

 

Offertes voor rioleringswerken ontvangen?

Wil je een septische put laten plaatsen / ruimen, rioleringsbuizen laten plaatsen, ...? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 ruimers / grondwerkers actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde ruimers & grondwerkers