Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Hoeveel kost het ledigen van een septische put?

Een septische put ledigen kost gemiddeld tussen de 100 en 300 euro. De exacte prijs is afhankelijk van het formaat van de put en andere werkzaamheden die eventueel uitgevoerd moeten worden. Meer hierover vind je verder in dit artikel. Dringende interventie nodig? Vraag hier meteen een offerte aan:

Lediging aanvragen

 

 

Prijzen volgens het formaat & aantal gebruikers

Voor het laten ledigen van een septische put met een volume tot 3 m³ en die op max. 20 m van de straat ligt, kan je je verwachten aan een prijs tot gemiddeld € 250 (incl. 21% btw). Dat is de prijs inclusief verplaatsing en de afvoer en verwerking van afval. Septische putten met een inhoud van 2 m³ zijn geschikt voor ongeveer 5 gebruikers. De meeste gezinnen zullen dus binnen deze prijscategorie vallen. Voor de gehele lediging rekent de ruimdienst gemiddeld 15 tot 30 minuten.

Let op, hoe groter de septische put, hoe langer het ledigen duurt en hoe hoger de kostprijs. Voor een septische put met een volume groter dan 3 m³ wordt doorgaans een supplement aangerekend van gemiddeld € 30 per m³.

 

Prijzen voor extra werkzaamheden

Bovenstaande prijzen zijn van toepassing in normale omstandigheden waarbij de put vrij gemaakt en vlot te bereiken is. Voor bepaalde werken worden nog extra kosten aangerekend:

 • Septische put die verder dan 20 meter van de straat ligt: gemiddeld € 20 extra per 10 m
 • Avond- of weekend interventie: gemiddeld € 150 extra
 • Leidingen ontstoppen en reinigen: gemiddeld € 80 extra per 30 minuten

De kostprijs van een lediging kan ook snel stijgen als de put moeilijk bereikbaar is of wanneer de woning afgelegen ligt. Restafval dat te hard aangekoekt is en onder hoge druk moet verwijderd worden, kan ook een invloed hebben op de prijs.

Op zoek naar een ruimfirma actief in jouw regio voor het ledigen van jouw septische put? Ontvang vrijblijvend offertes van gespecialiseerde ruimers via de offertepagina.

 

 

Wanneer moet je een septische put laten ledigen?

Door de bacteriële werking moet het ruimen van een septische put minder vaak gebeuren in vergelijking met een beerput. Het is vanzelfsprekend om een septische put te laten ledigen wanneer deze verstopt is.

Toch is het ook zonder verstopping aangeraden om de put op regelmatige basis te laten ruimen. Op die manier voorkom je verstopping en kan de septische put optimaal blijven werken.

Verwachte ruimfrequentie: Om de X aantal jaar:
De frequentie van de lediging hangt vooral af van de grootte van de put (m³) en het aantal mensen dat op de put aangesloten is (IE):

Inhoud septische put (m³)1 IE2 IE4 IE6 IE8 IE
3500 m³11521<1
4000 m³126321
5000 m³168321
6000 m³199432
Naar “Estimated Septic Tank Pumping Frequency,” Karen Mancl, 1984. Journal of Environmental Engineering. Volume 110.

 

septische put ledigen prijs

 

Tips om het aantal ledigingen te beperken

Er zijn verschillende aspecten die de werking van de bacteriën en bijgevolg ook de werking van de septische put kunnen verstoren. Regelmatig onderhoud van de septische put is daarom aangeraden. Verder is het ook belangrijk om een septische put op de juiste manier te gebruiken. Hoe beter je hem gebruikt, hoe minder vaak hij geledigd zal moeten worden. Enkele tips:

 • Gebruik niet teveel reinigingsproducten en geef de voorkeur aan biologisch afbreekbare middelen.
 • Vermijd dat zepen en azijn in de afvoer terecht komen.
 • Spoel geen moeilijk afbreekbare producten zoals vochtige doekjes, tampons, … door.
 • Gebruik geen zwaar toiletpapier.
 • Zorg ervoor dat de inhoud van de septische put in verhouding is met de grootte van het gezin.
 • Wanneer ook huishoudelijk afvalwater (grijs water) op de septische put is aangesloten, zorg je er best voor dat er niet teveel haren, etensresten, … in de afvoer terechtkomen.

TIP: Vergelijk voorstellen van verschillende aanbieders. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook termijnen, werkwijzen, … vergelijken. Op die manier kies je ook het aanbod dat het best past bij jouw verwachtingen en situatie. Vrijblijvend offertes aanvragen bij ruimdiensten kan via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor rioleringswerken ontvangen?

Wil je een septische put laten plaatsen / ruimen, rioleringsbuizen laten plaatsen, ...? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 ruimers / grondwerkers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde ruimers & grondwerkers