Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Septische put plaatsen

In vele gevallen is het verplicht om een septische put te hebben. Dit hangt af van gemeente tot gemeente.
In onderstaand artikel vind je meer info over het plaatsen van een septische put en waar je moet op letten.

 

 

septische put ontwerp plaatsen Ontwerp van een septische put

In sommige gemeenten is een septische put verplicht. Deze moet dan een minimum inhoud van 2000l hebben.

Meestal gebruikt men een cilinder van een goedkoop materiaal zoals beton. Betonnen cilinders kunnen veel wegen en worden met behulp van een speciale kraan geplaatst.

Bij rijwoningen kan het gebeuren dat de put over het huis getild moet worden. Dit zorgt ervoor dat de plaatsingskosten oplopen. Het materiaal zelf, beton, is echter vrij goedkoop.

Een septische tank kan ook uit PVC gemaakt worden. Er zijn veel verschillen in sterkte en kwaliteit. Informeer je goed vooraleer je een keuze neemt. Belangrijkste voordeel ten opzichte van beton is het beperkte gewicht. Daardoor is ook de aanleg eenvoudiger.

 

Om verzekerd te zijn van een goede en kwalitatieve plaatsing laat je het plaatsen van een septische put beter over aan een gespecialiseerde firma uit de buurt. Vergelijk de prijzen dankzij de online offerteservice
✓ Klik hier om gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen.

 

 

Vergunning nodig voor het plaatsen van een septische put?

Normaal heb je geen bouwvergunning nodig om een septische put te bouwen. Je moet wel een vergunning aanvragen wanneer je de put dicht bij de perceelsgrenzen aanbouwt (op minder dan één meter).

 

 

Beschikbare groottes & details

Septische putten zijn er in verschillende groottes en maten, maar hieronder staat een tabel waarin u de grootte van een betonnen septische tank bij benadering kan aflezen.

 

InhoudGebruikersHoogteDiameterGewicht
1.500 l4 IE120 cm150 cm1.450 kg
2.000 l5IE
150 cm150 cm1.720 kg
3.000 l 8 IE170 cm 170 cm2.100 kg
5.000 l15 IE200 cm200 cm3.300 kg
7.500 l25 iE200 cm250 cm5.700 kg
10.000l
35 IE250 cm250 cm6.300 kg
15.000 l53 IE 2250 cm325 cm9.200 kg
20.000 l 73 IE250 cm348 cm9.500 kg

 

IE = Inwonersequivalent: één volwassen persoon permanent aanwezig in het gebouw.

 

 

Plaatsen septische put

Eerst wordt de put uitgegraven. Om de cilinder stabiel te houden wordt een laag gestabiliseerd zand (stabilisé) van een tiental centimeter aangebracht. Eventueel wordt een fundering op staal aangebracht.

Wanneer het gat gegraven is kan de put erin geplaatst worden. De vakman zal de put vervolgens vullen met water die door het gewicht wat zal zakken. Het neemt een tijdje in beslag (enkele uren/dagen) totdat de put gestabiliseerd is. Eens dat het geval is zullen de leidingen kunnen verbonden worden. Het is erg belangrijk dat de gassen die in de septische put ontstaan door de afbraak van het biologisch materiaal kunnen ontsnappen! Daarom doe je beter beroep op een professional. Zo ben je zeker dat de septische tank correct geplaatst zal worden.

Aan de zijkanten van de put wordt stabilisé of een mager beton aangevuld. Bovenaan de betonnen sluitsteen komt controledeksel. Het is erg belangrijk dat er steeds voldoende luchtcirculatie is.

Wanneer de septische put geplaatst wordt in grond met een hoog grondwaterpeil moeten speciale voorzorgsmaatregelen genomen worden om te vermijden dat de put opdrijft wanneer deze bijna leeg is en het grondwater hoog staat. Dan moet de put verankerd worden in een plaat waar de omliggende grond kan op steunen.

Er komt heel wat kijken bij het plaatsen van een septische tank. Vertrouw daarom op een gespecialiseerd vakman die dit werk voor u tot in de puntjes kan in orde brengen.
✓ Vraag gratis een prijs op maat aan via de offertepagina.

 

Septische put verwijderen

Alvorens de septische tank te verwijderen, moet je deze eerst ledigen. Op de bodem van de tank zal slip liggen dat eveneens geruimd moet worden. Dit slip kan gevaarlijke en giftige stoffen vormen en waterstofsulfide (H2S) bevatten wat erg schadelijk voor de gezondheid is!

Met behulp van ongebluste kalk kan je de put ontsmetten. Je moet eerst de ongebluste kalk in de tank strooien en die vervolgens vochtig maken. Dit heeft een chemische reactie tot gevolg waardoor alle organismen in de tank gedood worden.

Vervolgens kan de septische put verwijderd worden. Hiervoor is een hefmachine nodig om de put uit de grond te halen.

 

Je kan gratis en vrijblijvend prijzen aanvragen voor het plaatsen, ledigen en verwijderen van een septische put bij erkende firma’s in de buurt via onderstaand offerteformulier.

 

Offertes voor rioleringswerken ontvangen?

Wil je een septische put laten plaatsen / ruimen, rioleringsbuizen laten plaatsen, ...? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 ruimers / grondwerkers actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde ruimers & grondwerkers