Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Septische put beton: info & prijzen

Wanneer je een septische put plaatst, heb je de keuze tussen twee materialen waaruit die is opgebouwd: kunststof of beton. Een septische put in beton is goedkoper dan de kunststof variant, al is dit niet de enige onderscheidende factor. In dit artikel kom je de voordelen, eigenschappen en prijs van een betonnen septische put te weten.

Een septische put beton laten installeren? Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van erkende installateurs. 

 

Waarom betonnen septische put kiezen?

Een betonnen septische put verschilt van een kunststof septische put op vlak van gewicht, prijs en functie. Een septische put van beton is een pak zwaarder van gewicht. Dit brengt zowel voor- als nadelen met zich mee. Door het zware gewicht is een kraan vereist om de tank te kunnen plaatsen, terwijl je een kunststof tank zelf kan plaatsen.

Dankzij het zware gewicht hoef je echter niet te vrezen dat de tank gaat verschuiven wanneer het grondwater hoog staat. Met een kunststof tank loop je dit risico wel; de tank zal dan verzwaard moeten worden.

Ook belangrijk om weten is dat een betonnen put eigenlijk enkel geschikt is voor zogenaamd zwart afvalwater (uit het toilet).

Grijs afvalwater (douche, bad, wasmachine,…) in combinatie met beton kan immers tot sulfaatvorming en uiteindelijk tot verstopping leiden. Op een kunststof tank kan je wel grijs én zwart afvalwater aansluiten. Anderzijds is beton vrij poreus, waardoor er van nature al bacteriën in de poriën aanwezig zijn die het vuil water biologisch helpen afbreken.

 

 

Septische put beton: prijs

De prijs van een betonnen septische put hangt voornamelijk af van het gekozen materiaal en volume. Het volume wordt bepaald op basis van het aantal gebruikers. Verder is een betonnen tank goedkoper dan een kunststof tank. Een globaal prijsoverzicht:

VolumeSeptische put in betonSeptische put in kunststof
1500 liter€200€350
3000 liter€250€800

Let wel: de prijs van de betonnen put zelf is goedkoop, maar wees je ervan bewust dat hier (meer) plaatsingskosten bijkomen. Het gebruik van een kraan brengt extra kosten met zich mee, al wordt dit dus meer dan gecompenseerd door de betaalbare aankoopprijs. De plaatsingskosten hangen ook af van de bereikbaarheid/moeilijkheidsgraad van de werken. Hou er evenwel rekening mee dat de kostprijs (incl. installatie) sterk kan verschillen van specialist tot specialist.

Daarom doe je er goed aan offertes aan te vragen bij verschillende installateurs. Zo kan je gemakkelijk prijzen op maat vergelijken en geld uitsparen. Via de offerteservice kan je in contact komen met erkende vakmannen in de buurt en gerichte prijsoffertes ontvangen. Deze dienst is volledig gratis en vrijblijvend.
Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

septische put beton

 

Septische betonnen put plaatsen en onderhouden

Het is eerst en vooral belangrijk dat het nodige volume van de tank wordt bepaald. 4 gebruikers komt ongeveer overeen met een tank van 1500 liter, 6 gebruikers met 2000 liter en 10 gebruikers met 3000 liter. Voor elke persoon extra mag je dus uitgaan van 300 liter volume extra.

Daarna wordt de plaats van de septische put bepaald en de grond uitgegraven. Vervolgens wordt de bodem verstevigd door middel van een laag gestabiliseerd zand, waarna de tank geplaatst wordt. Zoals gezegd gebruikt men meestal een kraan om de betonnen tank te installeren. Daarom is de put voorzien van hijslussen in de kuip van de tank. Als de put geplaatst is, kan de aan- en afvoer worden aangesloten. Lees hier meer over een septische put plaatsen.

Qua onderhoud zijn er enkele tips waarmee je rekening kan houden om de bacteriële werking van de put zo min mogelijk te verstoren. Vermijd olie, verf of vetten in de afvoer. Ook producten zoals maandverbanden en dikke of vochtige doekjes zijn moeilijk afbreekbaar. Let eveneens op voor een teveel aan schoonmaakproducten in het toilet. Verder doe je er goed aan de werking van de tank jaarlijks te inspecteren (verwijder bijvoorbeeld boomwortels of overmatig regenwater).

 

Wil je een septische put in beton laten plaatsen? Vraag gratis en vrijblijvend prijsoffertes aan bij ervaren installateurs in jouw regio via onderstaand offerteformulier.

 

Offertes voor rioleringswerken ontvangen?

Wil je een septische put laten plaatsen / ruimen, rioleringsbuizen laten plaatsen, ...? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 ruimers / grondwerkers actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde ruimers & grondwerkers