Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Ontstopping

Loopt het water niet meer vlot weg in je gootsteen, lavabo, douche, …? Dan heb je wellicht te maken met een verstopping. Het kan gaan om een verstopte afvoer of een verstopte riool. Wat moet je precies doen in welke situatie? En kan je de verstopping zelf verhelpen of schakel je beter een ontstoppingsdienst in? We zetten het op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
1. Verstopte afvoer ontstoppen
2. Verstopte riool ontstoppen
Hoe verstopping voorkomen?
Offertes aanvragen

 

 

Zelf ontstoppen of ontstoppingsdienst inschakelen?

Een verstopping in de keuken of de badkamer, vroeg of laat krijgt iedereen ermee te maken. Maar moet je nu onmiddellijk een ontstoppingsdienst contacteren of kan je ook zelf je toilet, gootsteen, … ontstoppen?

Dat hangt vooral af van de situatie:

 • 1 verstopte afvoer = zelf ontstoppen: gaat het slechts om 1 verstopte wasbak in de keuken of de badkamer? Dan kan je gerust proberen om die verstopte afvoer zelf te ontstoppen. Maar hoe doe je dat het best? Lees hier meer over zelf een afvoer ontstoppen.
 • Meerdere verstopte afvoeren = ontstoppingsdienst: loopt het water in meerdere afwasbakken, het toilet, … niet meer goed weg? Dan gaat het wellicht om een verstopte riool. In dat geval contacteer je best zo snel mogelijk een gespecialiseerde ontstopper. Lees hier meer over het belang van zo’n ontstoppingsdienst.

TIP: wil je zelf je afvoer ontstoppen? Je vindt een uitgebreid aanbod aan ontstoppers in onze webshop.  Schakel je liever een professionele ontstoppingsdienst in om zeker te zijn van een optimale ontstopping? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan via onze offerteservice (voor dringende of minder dringende interventies).

 

1. Verstopte afvoer (= verstopping op 1 plaats)

ontstopping

Loopt het water in je gootsteen of je lavabo in de badkamer niet goed weg? Als het om 1 verstopte afvoer gaat, is het niet nodig om onmiddellijk een ontstoppingsdienst te contacteren. In dat geval kan je eerst proberen om zelf de afvoer te ontstoppen. Dat doe je best als volgt:

 

STAP 1: Ontstopper (plopper) gebruiken

Een verstopping ontstaat in de meeste gevallen door een prop vuil in je sifon (etensresten, haren, aangekoekte kalk, …). Je probeert best eerst om je afvoer te ontstoppen met een klassieke ontstopper (stok met een zuignap). Plak eerst het overloopgat van je wastafel of gootsteen dicht met tape en zorg dat er een beetje water in de bak staat. Zet dan de ontstopper boven het afvoerputje, maak enkele krachtige pompbewegingen en trek de ontstopper los. Als het om een kleine verstopping gaat, komt de prop vuil op die manier meestal los.

→ Prijs ontstopper: vanaf ongeveer 10 euro (incl. btw)

 

STAP 2: Sifon proper maken

Levert de traditionele ontstopper geen resultaat op? Dan kan je proberen om zelf de sifon van je wasbak of gootsteen schoon te maken. Steek eerst een stop in de wasbak en zet een emmer water onder de sifon. Zo vang je resterend water en loszittend vuil op. Is de sifon losgedraaid? Doe dan je handschoenen aan en peuter alle viezigheid los. Ook de afvoerbuis tussen je sifon en het afvoerputje maak je best proper. Daarna draai je de sifon weer vast en controleer je of het water nu wel vlot wegloopt. Is de sifon moeilijk bereikbaar of kan je hem zelf niet losmaken? Ga dan naar stap 4.

 

STAP 3: Afvoerleiding proper maken

Is de verstopping nog altijd niet van de baan? Dan zit de hardnekkige prop vuil verder in de afvoerleiding. Gelukkig is het mogelijk om ook die verstopte leiding zelf proper te maken. Hoe? Door opnieuw je sifon los te draaien en een ontstoppingsveer een aantal keer zo ver mogelijk in de afvoerleiding te duwen.  Daarna draai je de sifon weer vast en controleer je of deze methode voor een succesvolle ontstopping heeft gezorgd of niet.

→ Prijs ontstoppingsveer: vanaf 7 euro (incl. btw)

 

STAP 4: Ontstoppingsmiddel gebruiken

Boden de bovenstaande ontstoppingsmethodes geen soelaas? Dan kan je als laatste optie ook nog een kant-en-klaar ontstoppingsmiddel proberen. Let op: het gaat hier bij de meeste producten om gevaarlijke chemische producten die je best zo ver mogelijk buiten het bereik van kinderen houdt. Volg ook goed de gebruiksaanwijzing op de verpakking, vermijd spatten en zorg voor voldoende verluchting. Vergeet ook niet om achteraf voldoende na te spoelen met water.

→ Prijs ontstoppingsmiddel: vanaf 10 euro voor een fles van 1 liter (incl. btw)

 

Ontdek verschillende ontstoppers in de webshop

Op zoek naar een ontstopper voor een kleine verstopping in je gootsteen? Zit de verstopping dieper in de afvoerbuis en heb je eerder een ontstoppingsveer nodig? Of wil je gebruikmaken van een chemisch product voor de ontstopping van je wasbak? In onze webshop ontdek je een uitgebreid overzicht aan ontstoppers om zelf komaf te maken met de verstopping. Zo vind je vast een oplossing op jouw maat.

Ga naar de webshop

 

2. Verstopte riool (= verstopping op meerdere plaatsen)

verstopte riool

Blijft het water staan in je gootsteen en ook in de lavabo in de badkamer? En zit tegelijk je toilet verstopt? Dan gaat het wellicht niet om een verstopte afvoer, maar om een verstopte riool. In dat geval contacteer je best zo snel mogelijk een gespecialiseerde ontstoppingsdienst. De expertise van zo’n professional is belangrijk omdat…

 • het gaat om een grotere verstopping dan bij een afvoer.
 • de verstopping veel moeilijker te bereiken is.
 • een verstopte riool kan leiden tot gebarsten leidingen.

TIP: op je privédomein ben je zelf verantwoordelijk voor de afvoer van regen- en afvalwater. Het is dus aan jou om een ontstoppingsdienst te contacteren. Bevindt de verstopte riool zich voorbij de rooilijn (dus op openbaar domein)? Dan neem je best contact met je rioolbeheerder (bv. Farys). Die zorgt voor de verdere afvoer van het rioleringsnet.

 

Voordelen ontstoppingsdienst

Een riolering ontstoppen is voer voor gespecialiseerde ontstoppingsdiensten. Dankzij hun ervaring en expertise ben je zeker van:

 • Snelle service: je kan bij een ontstoppingsdient terecht voor een dringende interventie. Sommige specialisten bieden een sneldienst aan die 24u/24 beschikbaar is, ook in het weekend.
 • Deskundige analyse: de ontstoppingsdienst gaat na waar de verstopping zich precies in de riolering bevindt. Indien nodig kan de specialist een camera-inspectie uitvoeren.
 • Correcte ontstopping met gespecialiseerd materiaal: een ontstoppingsdienst zorgt voor een grondige en efficiënte ontstopping van de riool. Vaak gebruikt de specialist een rioolslang onder hoge druk.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21%.
 • Vast aanspreekpunt: heb je nog vragen over de preventie van verstoppingen? Of krijg je later nog te maken met een verstopte riolering of afvoer? Dan kan je altijd bij de ontstoppingsdienst terecht.

TIP: op zoek naar een ontstoppingsdienst actief in jouw buurt? Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

Prijs riool ontstoppen

De kostprijs voor het ontstoppen van een riolering hangt natuurlijk af van de ernst en de locatie van de verstopping, maar ook van de verplaatsingskosten van de specialist. Voor een normale interventie van ongeveer 1u mag je rekenen op 140 à 165 euro (incl. btw).

 

Contacteer een ontstoppingsdienst actief in je buurt

Heb je te maken met een verstopte riool? Vraag dan offertes aan bij ontstoppingsdiensten actief in jouw buurt via onze online offerteservice. Zo kan je gericht prijzen en uitvoertermijnen vergelijken.

Vraag je offertes aan

 

Hoe verstopping voorkomen?

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Maar hoe kan je nu doeltreffend een verstopte afvoer of een verstopte riool vermijden? Enkele tips op een rij:

 • Gebruik een zeefje in de gootsteen en een filter in het afvoerputje van de douche en het bad.
 • Haal samengeklitte haren regelmatig uit het doucheputje.
 • Gebruik niet onnodig veel toiletpapier.
 • Gooi zeker geen vochtige doekjes, maandverband, watten, nagels, … in het toilet.
 • Verwijder etensresten en vet op borden en kookgerei altijd eerst met keukenpapier en gooi het dan in de vuilnisbak.
 • Breng frituurvet naar het containerpark in je gemeente en giet het zeker niet in de gootsteen.

Kortom, in je afvoerbuizen hoort alleen (afval)water thuis. Is het kwaad toch geschied en zit je met een verstopte afvoer? Je vindt tal van ontstoppers in onze webshop. Zorgt de combinatie van vuil uit de gootsteen, lavabo, toilet, douche, … voor een verstopte riolering? Dan vraag je best zo snel mogelijk offertes aan bij specialisten actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor rioleringswerken ontvangen?

Wil je een septische put laten plaatsen / ruimen, rioleringsbuizen laten plaatsen, ...? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 ruimers / grondwerkers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde ruimers & grondwerkers