Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Septische put herstellen: putrenovatie

Ruik je letterlijk en figuurlijk onraad in huis? Dan kan het tijd zijn om je septische put te ruimen. Er kan ook meer aan de hand zijn, bv. lekken en scheuren in je septische put. In die gevallen is je septische put herstellen vaak aangewezen. Hoe verloopt zo’n putrenovatie? Hoeveel kost het gemiddeld en wat zijn de voordelen? Je ontdekt het in dit artikel.

Ga snel naar: werkwijzeprijsvoordelenherstellen of vervangen?offertes aanvragen

 

Hoe zie ik of putrenovatie nodig is?

Een septische put krijgt het hard te verduren door agressief afvalwater, chemische reacties en de weersomstandigheden. Daardoor kunnen er lekken, barsten of scheuren ontstaan, wat putrenovatie noodzakelijk kan maken.

Hoe herken je dergelijke problemen? Je moet aandachtig zijn voor:

 • een laag waterniveau in je septische put
 • een septische put die zich niet langer vult met water
 • een vieze geur in je woning
 • lekkend water
 • afbrokkelend cement of baksteen in je septische put

 

TIP: twijfel je of een putrenovatie aan de orde is? Schakel een bedrijf gespecialiseerd in rioleringswerken in. Zij doen een grondige inspectie van je put om te zien wat er aan de hand is. Op basis van je situatie stellen ze dan een plan van aanpak op. Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offerteservice.

 

Werkwijze herstellen septische put

Een gespecialiseerd bedrijf herstelt je septische put met een waterdichte coating. Er zijn verschillende coating- en mortelproducten op de markt om lekken en scheuren duurzaam te dichten, bv. op basis van epoxyhars. Het bedrijf gaat daarbij als volgt te werk:

 1. Ruimen van de septische put

  Het bedrijf verwijdert de vaste materie die zich in je septische put heeft opgehoopt tijdens de voorbije jaren.

 2. Reinigen van de septische put

  Het bedrijf reinigt zowel de binnenwanden als de bodem en het plafond met een hogedrukreiniger. Daarna schraapt de specialist alle losse delen van de wanden en laat hij de septische put uitdrogen.

 3. Aanbrengen van de coating

  Het bedrijf brengt de waterdichte coating gelijkmatig aan op de wanden, de bodem en het plafond van je septische put. Eventueel brengt de specialist eerst een hechtingslaag aan.

 4. Laten uitharden van de coating

  Het bedrijf laat de coating goed uitharden, waarna de septische put weer waterdicht is voor vele jaren. Eventueel plaatst de specialist ook een nieuw, geurdicht deksel.

 

 

Prijs septische put herstellen

De kosten voor putrenovatie hangen in de eerste plaats af van de grootte van je septische put en de algemene staat ervan. Je mag rekenen op een startprijs van 3.000 euro (incl. btw en plaatsing). Hoe groter de septische put, hoe goedkoper de werkzaamheden uiteindelijk zullen zijn per 1.000 liter.

 

Kies voor een gespecialiseerd bedrijf in je buurt

Ook de verplaatsingskosten van het bedrijf beïnvloeden je eindfactuur. Doe daarom bij voorkeur een beroep op een specialist in je buurt. Ook de prijzen van de reiniging van je put, de coating, … kunnen verschillen van bedrijf tot bedrijf. Wil je gericht en vlot prijzen vergelijken? Vraag dan offertes aan bij 2 à 3 gespecialiseerde bedrijven actief in jouw buurt via onze offertepagina.

 

septische put herstellen

 

Voordelen van putrenovatie

 • Duurzame oplossing: als je septische put hersteld is met een waterdichte coating kan hij weer voor vele jaren mee.
 • Snel en efficiënt: afhankelijk van de grootte en de algemene staat van je septische put kan een volledige putrenovatie zelfs op 1 dag gebeuren.
 • Geen graaf- en uitbreekwerken: je vermijdt ingrijpende werkzaamheden als graven en uitbreken in je woning. Kortom, je hebt veel minder overlast.
 • Goedkoper dan septische put vervangen: een herstelling van een septische put in je woning is efficiënter dan een volledige vervanging. Daardoor komt een putrenovatie meestal goedkoper uit.

 

Alternatief: septische put vervangen

Is je septische put structureel niet meer goed intact? Dan is een herstelling vaak niet meer voldoende en is een vervanging van de put soms meer aangewezen. Of bevindt je septische put zich buiten je woning en is die makkelijk bereikbaar? Dan kan een volledige vervanging een betere optie zijn dan je septische put herstellen. Enkele aandachtspunten bij het kiezen van een nieuwe septische put:

 • Materiaal: er bestaan septische putten in beton of kunststof
 • Grootte: voor een standaard gezin volstaat een septische put tussen de 1.500 en 3.000 liter
 • Plaatsing: naast de prijs van de put zelf zijn er ook nog de plaatsingskosten, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de werken

 

Septische put herstellen of vervangen?

Dat is afhankelijk van jouw specifieke situatie. Een bedrijf gespecialiseerd in rioleringswerken geeft je graag advies op maat. Zo’n bedrijf werkt ook snel en gebruikt enkel kwaliteitsvolle materialen. Wil je vlot prijzen kunnen vergelijken? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij specialisten in je buurt via onderstaand offerteformulier.

 

Offertes voor rioleringswerken ontvangen?

Wil je een septische put laten plaatsen / ruimen, rioleringsbuizen laten plaatsen, ...? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 ruimers / grondwerkers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde ruimers & grondwerkers