Geurhinder bij regenweer
Heb jij ook last van een vervelende geur nadat het veel geregend heeft? Dan ben je niet alleen. Heel wat mensen ervaren geurhinder bij natte weersomstandigheden. Hoe hard je ook poetst, die allesoverheersende stank blijft gewoon hangen. Kortom, tijd om er iets aan te doen. Hier vind je de mogelijke oorzaken en oplossingen om eindelijk verlost te geraken van die irritante geurhinder.
Oorzaken van geurhinder bij regenweer
1. Lekkage of verstopping in de afvoerleidingen
Indien het probleem zich in de afvoerleidingen bevindt, dan komt dit bij regenweer extra tot uiting. Bij verstopping kan de leiding zich niet zelf meer verluchten. De inhoud van de leiding wordt niet meer afgevoerd, maar blijft staan in de leiding.
Bij hevig regenweer ontstaat er grotere druk in de leiding wat zorgt voor die vervelende geur. Na verloop van tijd stapelt de inhoud zich op en staat het water en de inhoud terug in de afvoerputten en het toilet.
Bij lekkage gaat het meestal om haarscheurtjes, minuscule scheurtjes langswaar water lekt. Regenweer zorgt voor extra water waardoor er meer inhoud gelekt wordt. Dat kan zorgen voor de stank in huis.
2. Geurhinder door problemen met ontluchting
Een gebrek aan een sifon ligt meestal aan de basis van een ontluchtingsprobleem. De sifon werkt als buffer tegen geur van buitenaf. Bij natte omstandigheden ontstaat er overdruk in de riolering wat zorgt voor een mogelijke terugstuwing van gassen in de leidingen. Dat zorgt voor die vervelende stank. Het plaatsen van een sifonput verhelpt dit probleem en zorgt voor een goede verluchting van de leidingen.
Een tweede mogelijkheid is dat de sifons droog staan. Bij een gebrek aan ontluchting trekken deze zich vacuüm, waardoor ze hun functie niet meer kunnen vervullen.
3. Ontbreken van een reukbarrière
In het geval van een septische put ligt de oorzaak van de stank vaak aan het ontbreken van de reukbarrière tussen de put en het toilet. Een correcte plaatsing van de afvoerbuis creëert immers een natuurlijke reukbarrière tussen beide onderdelen. Om dat te verkrijgen moet de installatie aan 2 voorwaarden voldoen:
- De afvoerbuis moet op het einde een bocht maken
- Het einde van de buis moet tot onder waterniveau in de septische put reiken
4. Overvolle septische put of beerput
Elke put, zowel de septische put als de beerput, moet je periodiek ledigen. Een put die reeds goed vol is, kan te kampen krijgen met een slechte afvoer bij hevige regenval. Dit is eenvoudig op te lossen door de put te laten legen om van het geurprobleem af te geraken.
TIP: los van deze mogelijke oorzaken zijn er nog meer specifieke problemen die geurhinder veroorzaken. Schakel een gespecialiseerde vakman in om de exacte oorzaak te achterhalen. Die vind je hier.
Geurhinder opsporen
Ja, die irritante stank is zeer frustrerend. Het goede nieuws is echter dat het probleem vrij gemakkelijk te verhelpen is eenmaal je de oorzaak kent. Om die oorzaken op te sporen, maak gespecialiseerde bedrijven gebruik van moderne en efficiënte technologie zoals rookgeneratoren, sonar en camera-inspectie.
1. Opsporen via sonar
Sonardetectie brengt riolering, leidingen en putten precies in kaart. Door middel van geluidsgolven worden de looprichting en de lengte van de buizen in kaart gebracht, net als obstakels, breuken, verborgen putten en/of buizen. Sonar laat ook toe de diepte van leidingen en putten te bepalen.
Dat is handig wanneer je een huis koopt en niet weet waar de leidingen precies lopen. Dat bespaart je heel wat onnodig graaf- en breekwerk, tijd en beschadiging van buizen en leidingen. Bij een verstopping helpt sonar de exacte locatie van het probleem bepalen om zo dure werkzaamheden te vermijden.
2. Camera-inspectie
Een tweede technologie om lekken, scheurtjes en verstoppingen snel en efficiënt op te sporen is via camera-inspectie. Met een kleine camera in de leidingen, riolen of afvoerbuizen worden verzakkingen en breuken eenvoudig opgespoord. Via camera-inspectie wordt het volledige netwerk van leidingen in kaart gebracht zonder breekwerk.
Achteraf ontvang je een uitgebreide analyse met foto’s en DVD en een plan van aanpak om eventuele problemen te verhelpen. Het bewijsmateriaal voeg je toe aan je verzekeringsdossier of eventueel andere claims.
3. Rookgeneratoren
Rookgeneratoren worden bij geurhinder ingezet om lekken of breuken op te sporen. De machine blaast rook door je leidingen. Zie je de rook ergens verschijnen? Dan heb je het lek gevonden. Simpel, maar doeltreffend!
Het opsporen van geurhinder is echt specialistenwerk. Doe een beroep op een vakman, deze zorgt met bovenstaande technologieën voor een snelle en efficiënte oplossing. Vergelijk echter meerdere offertes want de prijzen verschillen sterk. Maak daarom gebruik van het onderstaande offerteformulier: