Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Is een septische put verplicht of niet?

Is het verplicht om een septische put te hebben? Hier is geen eenduidig antwoord op en hangt af van de voorziene waterafvoer in jouw straat en gemeente. Wanneer moet je een beerput plaatsen? Wat zijn de voorwaarden? En hoeveel kost het? Je ontdekt het in dit artikel.

Ga snel naar:
Verplichting septische put
Prijs septische put plaatsen
Veelgestelde vragen
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Wanneer is een septische put verplicht?

Wanneer is een septische put (‘beerput’) verplicht? In het algemeen gelden de volgende richtlijnen:

 • Geen riolering in de straat = verplicht: deze woningen zijn nog niet aangesloten op een waterzuiveringsinstallatie. In deze situatie is het verplicht om een septische put te plaatsen in afwachting van een aansluiting op het riool. In dit geval gaat het over zowel zwart als grijs water.
 • Gescheiden riolering = niet verplicht: in dit geval is een septische put niet nodig, maar we raden je aan om toch aan te kloppen bij je gemeente of de rioolbeheerder. Het kan zijn dat dit in jouw regio wel verplicht is. In dit geval gaat het dan uitsluitend over de afvoer van zwart water.

Is een septische put verplicht in mijn situatie? Of je een septische put moet aanleggen, is afhankelijk van het huidige rioolnetwerk in je woonomgeving, maar ook van gemeentelijke bepalingen. Daarom laat je je beter adviseren door een specialist. Kom gratis in contact met experten actief in je regio.

is een septische put verplicht

 

Verplichting septische put: 2 situaties

Wanneer is een beerput verplicht? En in welke situaties is de aanleg van een septische put niet nodig? Dat hangt sterk af van de onderstaande 2 situaties:

 

SITUATIE 1: nog geen riolering aangelegd

Als er op jouw adres plannen zijn om een riolering te plaatsen, maar dit nog niet het geval is, dan ben je verplicht om tot dan het afvalwater te lozen via een septische put.

Al het afvalwater moet op deze septische put aangesloten zijn: zowel zwart (toilet) als grijs water (douche, keuken,…). Daarom moet de septische put een minimum inhoud van 3000 liter hebben.

Zodra er riolering aangelegd is in jouw straat, zal de gemeente je laten weten of je de septische put al dan niet moet behouden.

 

SITUATIE 2: gescheiden riolering

Als je huis aangesloten is op een gescheiden afvoer (met regenwater en afvalwater een aparte leiding) dan gaat het vuile water onmiddellijk naar de zuiveringsinstallatie. Bij gescheiden rioleringen heb je dus geen septische put nodig.

Het water kan namelijk veel beter gereinigd worden in het zuiveringsstation dan in je eigen septische put. De aanwezigheid van de septische put zorgt ervoor dat het afvalwater veel minder geconcentreerd is. Dit verlaagt het rendement van de waterzuiveringsinstallaties.

 

Laat je adviseren door een gespecialiseerde firma!

Wil je te weten komen of een beerput verplicht is of niet in je regio? En zo ja, welkeen kies je dan? Voor deze vragen kan je terecht bij een professionele firma. Zij achterhalen op basis van het zoneringsplan of je al dan niet verplicht bent om een septische put te plaatsen. Is dit het geval? Dan adviseren ze je over de meest geschikte inhoud van je beerput, het materiaal,… en plaatsen ze deze volgens de regels van de kunst.

TIP: vergelijken loont! Vraag daarom offertes aan bij verschillende gespecialiseerde firma’s in je buurt. Start hier je aanvraag.

Septische put prijs

Hoeveel betaal je voor een septische put? De prijs van een beerput wordt o.a. bepaald door de grootte van de installatie (aantal liter), het materiaal waaruit de put is vervaardigd en de plaatsingskosten. Een overzicht:

 • Beton: gem. € 200 à 250 voor een put van 1.500 à 3.000 liter (excl. btw & plaatsing)
 • Kunststof: gem. € 350 à 800 voor een put van 1.500 à 3.000 liter (excl. btw & plaatsing)

Belangrijk: bovenstaande prijzen zijn richtprijzen. Bovendien zijn hier nog geen plaatsingskosten bijgerekend. Moeten er bijvoorbeeld graafwerken uitgevoerd worden? Dan zal de prijs flink stijgen. Daarnaast moet je een beerput ook laten ledigen. Dit kost gemiddeld zo’n € 250 (incl. btw). Voor grotere of moeilijk te bereiken putten zal de prijs hoger liggen.

Benieuwd naar een prijs op maat van je project? Neem contact op met een erkende firma. Zij informeren je over de kosten en maken een prijsvoorstel op maat. Kom in contact met experts actief in je regio.

 

LET OP: vergeet de (her)keuring van je riolering niet!

Een goede afvoer van het regen- en afvalwater is cruciaal voor de gezondheid van onze waterlopen. Daarom moet je verplicht je riolering laten (her)keuren wanneer je een huis bouwt of herbouwt, een bijkomende huisaansluiting aanlegt of een individuele zuivering (IBA) installeert, een septische put plaatst,…  Daarvoor doe je een beroep op een door Fluvius erkend keurder.

Komt je riolering met glans door de keuring? Dan krijg je een keuringsattest. Krijg je een non-conformiteitslabel? Dan moet je alle vastgestelde gebreken laten aanpassen en herkeuren. Doe je dit niet? Dan riskeer je een fikse boete.

 

 

septische put verplicht

Veelgestelde vragen

Heb je nog vragen omtrent het plaatsen van een septische put? Neem dan contact op met een professionele firma. Hieronder vind je alvast enkele van de meest gestelde vragen over de verplichtingen omtrent een beerput voor jouw woning.  • Waarop moet ik letten bij het plaatsen van een septische put?
   Wil je een septische put plaatsen? Dan moet je weten dat een put minstens 2.000 liter moet kunnen bevatten voor het opvangen van zwart water. Gaat het om het verzamelen van zwart en grijs water? Dan moet je put al snel 3.000 liter inhoud hebben. Daarnaast moeten alle beerputten in België voorzien zijn van een CE-markering. Wil je ervan verzekerd zijn dat je septische put van onberispelijke kwaliteit is? Dan kan je kiezen voor een installatie die (optioneel) het BENOR-keurmerk draagt.


  • Is een septische put ledigen verplicht?

   Een septische put laat je beter om de 3 à 5 jaar ledigen. Dit gebeurt met verplichte afvoer van het septisch materiaal naar een professioneel waterzuiveringsstation. Voor de uitvoer van deze klus neem je beter een gespecialiseerde firma in de arm.

   Gespecialiseerde firma nodig? Via het offerteformulier kom je in contact met professionals actief in je regio.  • Riskeer ik een boete als ik geen septische put heb?
   Dat hangt af van de regio waarin je woonachtig bent. Sowieso moet je beschikken over een septische put wanneer er in je straat geen aansluiting op het riool is voorzien. Is dit niet het geval? Dan zijn daar sancties aan verbonden. Informeer je op voorhand altijd bij de stadsdiensten of ga ten rade bij een professionele firma actief in je regio. Start hier je aanvraag


  • Is een septische put verplicht bij een verbouwing?
   In bepaalde gemeenten is het aansluiten van een beerput verplicht bij een nieuwbouwwoning en een (grondige) verbouwing, zelfs wanneer er een  rioolaansluiting aanwezig is. Het is de gemeente zelf die deze beslissing neemt. Wil je weten of dit in jouw geval ook zo is? Contacteer dan je gemeentebestuur.

 

Offertes voor rioleringswerken ontvangen?

Wil je een septische put laten plaatsen / ruimen, rioleringsbuizen laten plaatsen, ...? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 ruimers / grondwerkers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde ruimers & grondwerkers