Septische-put.be
Info & advies over septische putten plaatsen en ledigen.
Vergelijk gespecialiseerde ruimers en grondwerkers online!
header image
Septische-put.be

Is een septische put verplicht of niet?

Is het verplicht om een septische put te hebben? Hier valt niet eenduidig ja of neen op te antwoorden en hangt af van de voorziene afvoering in jouw straat en gemeente. Lees hier meer over de verschillende situaties wanneer je wel of niet een septische put nodig hebt.

 

septische put verplicht1. Nog geen riolering aangelegd

Als er op jouw adres plannen zijn om een riolering te plaatsen, maar dit nog niet het geval is, dan ben je verplicht om tot dan het afvalwater te lozen via een septische put.

Al het afvalwater moet op deze septische put aangesloten zijn: zowel zwart (toilet) als grijs water (douche, keuken,…). Daarom moet de septische put een minimum inhoud van 3000 liter hebben.

Zodra er riolering aangelegd is in jouw straat, zal de gemeente je laten weten of je de septische put al dan niet moet of mag behouden.

 

2. Gescheiden riolering

Als je huis aangesloten is op een gescheiden afvoer (met regenwater en afvalwater een aparte leiding) dan gaat het vuile water onmiddellijk naar de zuiveringsinstallatie. Bij gescheiden rioleringen heb je dus geen septische put nodig.

Het water kan namelijk veel beter gereinigd worden in het zuiveringsstation dan in je eigen septische put. De aanwezigheid van de septische put zorgt ervoor dat het afvalwater veel minder geconcentreerd is. Dit verlaagt het rendement van de waterzuiveringsinstallaties.

Wil je een septische put aanleggen? Klik hier om gratis offertes aan te vragen bij gespecialiseerde ruimfirma’s in je buurt.

 Septische put verplicht

 

Septische put prijs

Een septische put uit beton van 1500 l kost gemiddeld €200. Dit is goedkoper dan een septische put uit kunststof. Deze kan al gauw €350 kosten. Wens je een groter model van bijvoorbeeld 3000l, reken dan bij een septische put uit beton op €250. Voor datzelfde volume uit kunststof kan de prijs oplopen tot €800.

De plaatsing van de put door een gespecialiseerde firma brengt ook kosten met zich mee. Deze zullen afhangen van de bereikbaarheid van de plek waar de put moet komen. Als er grote graafwerken moeten gebeuren zal dit de prijs ook doen oplopen.

Op een bepaald moment zal je je septische put ook moeten ledigen. Voor septische put met een volume tot 3 m³ (van toepassing op de meeste gezinnen) en die op max. 20 m van de straat ligt, kost dat gemiddeld € 250 (incl. 21% btw). Voor grotere of moeilijk te bereiken putten zal de prijs hoger liggen. Je leest er meer over in het artikel “Septische put ledigen prijs“.

 

Op zoek naar een erkende firma voor het plaatsen van jouw septische put?
✓Klik hier om gratis offertes aan te vragen en vergelijk!

 

 

Belangrijke info over een septische put

  • De septische put moet jaarlijks geruimd worden met verplichte afvoer van het septisch materiaal;
  • Een septische moet moet verplicht minstens 2000 l kunnen bevatten voor het opvangen van zwart water en minimum 3000 l voor zwart en grijs water;
  • Septische putten moeten in België voorzien zijn van een CE-markering. Daarnaast kunnen ze ook voorzien zijn van het vrijwillige BENOR-keurmerk.

TIP: Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij gespecialiseerde firma’s actief in je buurt via onderstaand offerteformulier.

 

Offertes voor rioleringswerken ontvangen?

Wil je een septische put laten plaatsen / ruimen, rioleringsbuizen laten plaatsen, ...? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 ruimers / grondwerkers actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde ruimers & grondwerkers